Aktivistov Greenpeace predsa len obvinia z pirátstva

NETKY.SK • 1 Október 2013, 18:39 • 2 min
Aktivistov Greenpeace predsa len obvinia z pirátstva

MOSKVA - Aktivistov environmentálnej organizácie Greenpeace zadržaných pri pokuse o vylodenie na jednej z ruských vrtných plošín v Arktíde by mali v stredu formálne obviniť z pirátstva. Tlačová agentúra Interfax o tom v utorok informovala s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia súdnictva.

slovakia

left justify in out

Potvrdila tak úmysel vyšetrovateľov kvalifikovať konanie ochranárov ako pirátstvo, proti čomu sa minulý týždeň vyslovil aj ruský prezident Vladimir Putin. V prípade usvedčenia z pirátstva členom skupiny hrozí až 15-ročný pobyt vo väzení a vysoká pokuta. Hovorkyňa federálneho vyšetrovacieho úradu agentúre AFP potvrdila, že aktivistov by mali obviniť v stredu, samotné obvinenia však odmietla špecifikovať. Na všetkých 30 osôb, ktoré sa nachádzali na lodi Greenpeace, vrátane dvoch novinárov uvalili dvojmesačnú vyšetrovaciu väzbu. Aktivistov momentálne zadržiavajú v mestách Murmansk a Apatity ležiacich za polárnym kruhom, takmer 2000 kilometrov severne od Moskvy.

Posádku lode Arctic Sunshine s holandskou vlajkou tvorili štyria Rusi a 26 cudzincov pochádzajúcich zo 17 rôznych krajín. Plavidlo po incidente z 18. septembra zadržala ruská pobrežná stráž, na čo podľa Greenpeace nemala právo, keďže sa údajne nachádzala v medzinárodných vodách. Prípad ešte minulý týždeň komentoval ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého by ochranári nemali byť považovaní za pirátov, hoci porušili zákony.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies