Aktivistkám Femen hrozí za zvonenie v chráme vysoká pokuta

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 07:25 • 2 min
Aktivistkám Femen hrozí za zvonenie v chráme vysoká pokuta

PARÍŽ - Francúzska prokuratúra žiada, aby aktivistky hnutia Femen, ktoré si v chráme Matky božej (Notre Dame) v Paríži odhalili poprsie, zaplatili za spôsobené škody pokutu vo výške niekoľko tisíc eur. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Deväť polonahých aktivistiek feministického hnutia vo februári 2013 rozozvučalo v lodi slávnej parížskej katedrály niektoré z nových zvonov, ktoré tam boli vystavené pri príležitosti 850. výročia položenia základného kameňa chrámu. Chceli tak vyjadriť svoj hnev nad odmietaním rímskokatolíckej cirkvi uznávať manželstvá homosexuálov a zároveň "osláviť" abdikáciu pápeža Benedikta XVI.
      

Aktivistky dnes predstúpili pred súd oblečené v tričkách s krátkymi rukávmi a s vencami vo vlasoch. Ich prípad proti sebe stavia bojovníkov za slobodu slova a zástancov slobody vierovyznania.
      

"Žiadame morálne a hmotné odškodnenie, pretože došlo k poškodeniu zvonov, a tým aj slobody vierovyznania vo Francúzsku," uviedol právny zástupca Notre Dame Laurent Devolve.
      

Prokurátor žiada udeliť každej z deviatich aktivistiek pokutu vo výške 1500 eur za poškodzovanie cudzieho majetku. Zakladateľka hnutia Inna Ševčenková vyzvala na širšiu diskusiu o úlohe náboženstva vo Francúzsku, ktoré je podľa nej prísne sekulárne, ale má hlboké rímskokatolícke korene. 
      

"Náboženstvo je nedotknuteľnou témou. Môžete diskutovať, o čom chcete, ale nemôžete spochybňovať existenciu boha alebo absurdnosť uplatňovania náboženských pravidiel a tradícií v sekulárnom štáte," povedal Ševčenková novinárom v súdnej sieni. 
      

Pred súdom sa za ocitli aj strážcovia z Notre Dame, ktorí sú obvinení zo spáchania trestného činu násilnej povahy za to, že aktivistky od zvonov násilím odviedli. Pre strážnikov  navrhol prokurátor podmienečné peňažné tresty. Rozsudok bude vynesený 10. septembra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies