Aktivistka za právo na vzdelanie Malála Júsafzajová bude študovať na Oxforde

NETKY.SK • 17 August 2017, 13:07 • 2 min
Aktivistka za právo na vzdelanie Malála Júsafzajová bude študovať na Oxforde

LONDÝN - Laureátka Nobelovej ceny za mier Malála Júsafzajová získala študijné miesto na prestížnej Oxfordskej univerzite v Anglicku. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťročná aktivistka za ľudské práva a za práva dievčat i žien na vzdelanie oznámila prijatie na univerzitu na Twitteri. Napísala, že je "veľmi nadšená" získaním miesta na štúdiu filozofie, politiky a ekonómie.

 

Júsafzajová sa vo svete stala známou a uznávanou v roku 2012, keď ju ozbrojený muž z militantného hnutia Taliban postrelil v Pakistane za to, že presadzovala právo dievčat navštevovať školu. S vážnymi zraneniami ju liečili v nemocnici v anglickom Birminghame, potom v tomto meste pokračovala v ďalšom vzdelávaní a udelili jej Nobelovu cenu za mier.

 

Tento rok už skôr Malála Júsafzajová informovala, že jedna univerzita jej na základe výsledkov skúšok ponúkla možnosť štúdia, ale aktivistka vtedy nezverejnila názov školy.

 

Júsafzajová dnes zablahoželala aj ostatným študentom, ktorým prišli výsledky testov, a na Twitteri im odkázala: "Všetko najlepšie v ďalšom živote!"

Oxfordská univerzita je najstaršou univerzitou v anglicky hovoriacej časti sveta a jednou z najstarších na svete. V rebríčkoch najlepších vysokých škôl na svete sa pravidelne umiestňuje v prvej desiatke. Sídli v meste Oxford v anglickom grófstve Oxfordshire.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona