Aktivistka za práva menšín a žien nesmie opustiť Pakistan

NETKY.SK • 20 Január 2020, 15:22 • 2 min
Aktivistka za práva menšín a žien nesmie opustiť Pakistan

LÁHAUR - Pakistanské úrady odmietli vydať významnej ľudskoprávnej aktivistke povolenie na opustenie krajiny. Dôvodom majú byť jej aktivity namierené proti štátu.

slovakia

left justify in out

Vplyvná aktivistka

Nemenovaná agentúra poznamenala, že ide zrejme o ďalší zásah tamojších úradov proti ľuďom bojujúcim v Pakistane za ochranu ľudských práv. Danou aktivistkou je Džalíla Hajdarová, ktorá sa v minulom roku objavila na zozname 100 inšpiratívnych a vplyvných žien vypracovanom britskou spravodajskou stanicou BBC. Stalo sa tak za jej prácu na obhajobe práv žien v Pakistane.

 

img

 

Zadržanie na letisku

Hajdarová uviedla, že ju zadržali úradníci imigračného oddelenia, keď chcela nastúpiť do lietadla do Británie. Na ostrovoch sa mala zúčastniť na seminári o právach žien. Až po niekoľkých hodinách sa dostala na slobodu. Má však zákaz opustiť krajinu, pretože jej meno je podľa vyjadrenia úradníkov na príslušnom zozname.

 

img

 

Hajdarovej aktivity

Táto 32-ročná žena okrem toho uviedla, že úrady jej zhabali pas i identifikačnú kartu slúžiacu ako občiansky preukaz. V jej prípade, sú podľa nej dôvodom reštrikcií úradov údajné protištátne aktivity, ktorých si však ona sama nie je vedomá. Aktivistka vysvetlila, že sa venuje problémom, ktoré súvisia so ženami, menšinami alebo prípadmi nezvestných osôb z pohraničia s Afganistanom či ľudí z odbojného regiónu Balúčistán.

 

img

 

Situácia v Pakistane a Afganistane

Tento incident opäť vyvolal obavy v súvislosti s pretrvávajúcim zasahovaním do práv a slobody prejavu v Pakistane. Ľudskoprávni aktivisti žiadajú okamžité vyškrtnutie Hajdarovej zo zoznamu osôb, ktoré nesmú opustiť Pakistan. Aktivistka je príslušníčkou v Pakistane prenasledovanej národnostnej menšiny Hazárov. Táto šiitská minorita je totiž v prevažne sunnitskom Pakistane často terčom útokov islamistických militantov. To isté sa deje aj v susednom, takisto väčšinovo sunnitskom Afganistane. V roku 2018 Hajdarová držala protestnú hladovku, ktorou žiadala ochranu pre svoje etnikum.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies