Aktivisti žiadajú UNB, aby zrušila platené parkovanie

NETKY.SK • 14 Október 2014, 13:30 • 2 min
Aktivisti žiadajú UNB, aby zrušila platené parkovanie

BRATISLAVA - Aktivisti opäť vyzývajú vedenie Univerzitnej nemocnice v Bratislave, aby ukončilo režim plateného parkoviska pred petržalskou nemocnicou na Antolskej.

slovakia

left justify in out

Ako dnes povedal počas brífingu jeden z aktivistov a člen občianskeho združenia Hlas občanov Slovenska Miroslav Kollár, podmienkou pre naplnenie uzatvorenej koncesnej zmluvy medzi univerzitnou nemocnicou a spoločnosťou ZIPP-S bolo totiž aj vydanie súhlasných stanovísk a rozhodnutí príslušných územných orgánov samosprávy. 

 

Miestny úrad v Petržalke pritom vydal dočasný súhlas so zmenou organizácie dopravy a použitím dopravných značiek a dopravných zariadení na parkovisku pred petržalskou nemocnicou iba do 31. augusta. Firma ZIPP-S požiadala 21. augusta o predĺženie súhlasu, k čomu však petržalský miestny úrad vydal 5. septembra nesúhlasné stanovisko. "Dôvod petržalského úradu pre nesúhlasné stanovisko bol, že nebolo preukázané dostatočné vyťaženie prevádzky parkoviska. Druhým dôvodom bolo, že elektrickú prípojku pre rampy urobili bez stavebného povolenia a neprávoplatne ju užívali počas celej doby prevádzkovania verejného parkoviska," uviedol Kollár. 

 

Magistrát hlavného mesta vyzval 4. septembra koncesionára ZIPP-S, aby odstránil dopravné značenie a dopravné zariadenie na parkovisku. "Na základe krokov magistrátu a petržalského miestneho úradu možno jednoznačne konštatovať, že nie sú splnené potrebné náležitosti pre pokračovanie režimu plateného parkoviska. Žiadame preto riaditeľa, aby bezodkladne opäť zaviedol na verejnom parkovisku pred nemocnicou na Antolskej, v súlade s ochranou verejného majetku a dobrými mravmi, pôvodný režim bezplatného parkovania pre zabezpečenie reálnej dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre občanov," dodal Kollár. 

 

Ako pre agentúru SITA povedal riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy, mesto vyzvalo prevádzkovateľa plateného parkoviska, aby odstránil dopravné značenia a zariadenia. Keďže prevádzkovateľ zatiaľ neodstránil zariadenia, magistrát začal voči prevádzkovateľovi správne konanie, ktorého výsledkom bude rozhodnutie o odstránení dopravných zariadení a značiek na základe zákona. 

 

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská pre agentúru SITA povedala, že nemocnica si po uplynutí platnosti povolenia na prevádzku spoplatnených parkovísk, udeleného spoločnosti ZIPP-S magistrátom hlavného mesta, vyžiadala stanovisko prevádzkovateľa parkoviska. Prevádzkovateľa zároveň písomne žiadajú o zosúladenie prevádzky parkoviska s aktuálnym stavom udelených povolení na prevádzku spoplatnených parkovacích plôch. 

 

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik sa začiatkom marca obrátil na Okresný súd Bratislava a požiadal o vydanie predbežného opatrenia na zabránenie vyberania poplatkov na verejnom parkovisku pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke. Súd požiadavke mesta vyhovel a v apríli nariadil prevádzkovateľovi parkoviska pred nemocnicou, aby nevyberal parkovné na 66 miestach. Súkromná spoločnosť vyberanie poplatkov pozastavila, UNB sa však proti predbežnému rozhodnutiu súdu odvolala s tým, že v ňom vidí nesúlad so skutkovým a materiálno-právnym stavom a týmto krokom chráni majetok štátu, ktorý spravuje, pacientov aj zamestnancov, keďže stále čelí hrozbe plnenia vysokej škody. Krajský súd v polke júla vyhovel odvolaniu UNB a zrušil verdikt okresného súdu o povinnosti zdržať sa vyberania parkovného súkromným prevádzkovateľom. 

 

Parkoviská pred petržalskou nemocnicou na Antolskej a pred nemocnicou v Ružinove spoplatnili začiatkom decembra minulého roka. Prenajala si ich na 10 rokov spoločnosť ZIPP-S, zmluvu podpísali ešte s bývalým vedením nemocnice. Zmluva, ktorú súkromník s UNB uzavrel, nie je podľa ministerstva zdravotníctva vypovedateľná a vedenie nemocnice už podniklo vyše 50 právnych krokov s cieľom zmluvu vypovedať. Podľa šéfky rezortu zdravotníctva Zuzany Zvolenskej sa univerzitná nemocnica obrátila na Úrad pre verejné obstarávanie aj okresnú prokuratúru, obe však potvrdili, že zmluva je platná. Pred nemocnicou na Antolskej od 1. decembra 2013 celodenne spoplatnili 199 parkovacích miest, 54 parkovacích miest je bezplatných. Pred ružinovskou nemocnicou môžu ľudia bezplatne zaparkovať na 70 miestach. Hovorkyňa nemocnice tvrdí, že súčasnému vedeniu nemocnice sa podarilo s koncesionárom dohodnúť nad rámec zmluvy na bezplatnom parkovaní pre darcov krvi počas odberu, dialyzovaných pacientov na 6,5 hodiny, dohodli sa tiež na zriadení ôsmich bezplatných miest pre ZŤP pred petržalskou nemocnicou a šiestich pred ružinovskou nemocnicou. Zadarmo môžu parkovať aj sestry v nočných službách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies