Aktivisti žiadajú prehodnotiť búranie domov v Slatinke

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 16:50 • 2 min
Aktivisti žiadajú prehodnotiť búranie domov v Slatinke

ZVOLEN - Na bezodkladné zastavenie krokov smerujúcich k búraniu domov v Slatinke v okrese Zvolen, bývalej samostatnej obci, ktorú má podľa zámeru štátnych vodohospodárov zatopiť rovnomenná vodná nádrž, vyzýva generálneho riaditeľa Vodohospodárskej výstavby Ladislava Lazára občianske Združenie Slatinka. V liste, ktorý mu aktivisti združenia odoslali dnes, ho tiež žiadajú, aby umožnil užívateľom domov, ktorí majú o to záujem, oboznámiť sa s posudkami stavu týchto domov a urobiť opatrenia na zlepšenie ich stavu, aby nemuseli byť zbúrané.

slovakia

left justify in out

Združenie tak reaguje na výzvy na vypratanie nehnuteľností datované 2. májom, ktoré od štvrtka minulého týždňa prichádzajú od štátnych vodohospodárov nájomcom domov v Slatinke. Štátny podnik Vodohospodárska výstavba ako správca domov, ktoré štát od bývalých vlastníkov vykúpil koncom 80. rokov minulého storočia, v nich s odôvodnením nutnosti búrania nehnuteľností pre havarijné poruchy, vyzýva nájomníkov k vysťahovaniu do dvoch týždňov. Posudky preukazujúce zlý stav nehnuteľností však neprikladá. „Ešte stále je možné z vašej strany osloviť užívateľov domov s otázkou, či sú schopní a ochotní upraviť domy tak, aby boli ďalej prenajímané a štát z prenájmu mohol mať príjem,“ uvádza v liste Združenie Slatinka. 

Podľa Martiny Paulíkovej zo Združenia Slatinka je pripravované búranie dediny absurdným a účelovým krokom, keďže ešte stále nie je rozhodnuté, či sa vodné dielo, ktoré má dedinu zaplaviť, bude vôbec stavať. „Nespochybňujem, že správca nehnuteľností je povinný sledovať ich užívaniaschopnosť. Považujem však za nešťastné, ak sa namiesto partnerskej komunikácie o problémoch začína od konca – snahou o búranie domov. Myslím si, že búranie by malo byť posledným krokom, keď zlyhajú ostatné možnosti,“ uviedla Paulíková. Pripomenula tiež, že niektorí nájomníci podpisovali nájomné zmluvy len pred rokom s tým, že prenajímaná nehnuteľnosť je v dobrom stave. Vysťahovanie do 14 dní považuje za nereálne. 

Z takmer 70 domov v Slatinke štát vlastní okolo 60 a takmer všetky z nich prenajíma. Výzvu na vypratanie nehnuteľnosti dostalo aj Združenie Slatinka, ktoré má v Slatinke prenajatú bývalú školu a investovalo do jej opráv financie aj prácu dobrovoľníkov. Združenie nepovažuje dôvody odstúpenia od nájomnej zmluvy za naplnené a podľa Paulíkovej bude nehnuteľnosť aj naďalej užívať v súlade s nájomnou zmluvou. „Za celé roky správca nehnuteľností neoslovil jediného užívateľa s upozornením, že sa stará o nehnuteľnosť nedostatočne. Ani teraz nekontaktoval jediného užívateľa s otázkou, či je schopný a ochotný urobiť na dome stavebné úpravy na zlepšenie jeho stavu. Rovno poslal výzvy, aby sa ľudia zbalili a zmizli z dediny,“ uviedla Paulíková. 

Podľa hovorkyne Vodohospodárskej výstavby Diany Migaľovej Baschierovej z dôvodu nevyhovujúceho stavu budov v Slatinke odstúpil tento štátny podnik od 12 nájomných zmlúv. Tieto nehnuteľnosti sú v havarijnom stave, čo preukázala fyzická kontrola odborníkov z oblasti stavebníctva a statika. „Výpovede z nájmu a výzvy na vypratanie nehnuteľností sa týkali tých domov, ktoré sú v životohrozujúcom stave. Vodohospodárska výstavba ako vlastník chce predísť akýmkoľvek tragédiám spôsobeným poruchami nehnuteľností. Musíme zo zákona konať, pretože inak preberáme zodpovednosť za prípadné nešťastia na seba,“ uviedla Migaľová Baschierová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona