Aktivisti žiadajú pomoc pre novinára, ktorému v Iráne hrozí trest smrti

NETKY.SK • 14 Február 2022, 18:56 • 2 min
Aktivisti žiadajú pomoc pre novinára, ktorému v Iráne hrozí trest smrti

BERLÍN – Rodinní príslušníci a aktivisti žiadajú nemeckú vládu, aby urýchlene podnikla kroky s cieľom pomôcť nemeckému novinárovi, ktorému v Iráne hrozí trest smrti. TASR informáciu prevzala v pondelok od agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Súd voči novinárovi a politickému aktivistovi Jamshidovi Sharmahdovi vzniesol 6. februára obvinenia zo „šírenia skazenosti na zemi“ v spojitosti s účasťou na bombovom útoku v mešite v roku 2008. V prípade uznania za vinného mu hrozí poprava. Takéto obvinenia sa často používajú voči oponentom iránskej vlády, píše DPA.

 

Sharmahdova dcéra a viac ako dve desiatky ďalších aktivistov poslali otvorený list nemeckej ministerke zahraničných vecí Annalene Baerbockovej. Nemecká vláda musí podľa ich slov „okamžite konať“ s cieľom zabrániť plánovanej poprave. „Žiadame vás, aby ste vyvíjali okamžité, vážne a nepretržité úsilie s cieľom zachrániť život 66-ročného nemeckého občana,“ píšu v liste. Medzi signatármi sú osoby, ktoré boli v minulosti v Iráne zadržiavané, i rodinní príslušníci osôb zadržiavaných v súčasnosti.

 

Sharmahd sa narodil v Teheráne a vyrastal v Nemecku, píše na svojej webovej stránke Medzinárodná spoločnosť pre ľudské práva (IGFM) so sídlom vo Frankfurte nad Mohanom. Od roku 1995 je nemeckým občanom. Ako novinár a politický aktivista sa na medzinárodnej úrovni usiloval dosiahnuť zmenu systému v Iráne. V júni 2020 ho iránska tajná služba zadržala v Dubaji a previezla ho do Iránu. Novinár je vo väzbe už viac ako 550 dní a nemá umožnený prístup k nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti, pripomína IGFM. Takisto k nemu nepúšťajú ani jeho právneho zástupcu. Sharmahd trpí cukrovkou a Parkinsonovou chorobou.

 

Možno vás zaujme: Francúzsko investuje do jadra, energokoncern EDF prijme viac než 3 000 ľudí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona