Aktivisti výrazne pomohli prírode. Kde chcú vyzbierať až 32 ton odpadu?

NETKY.SK • 3 Máj 2021, 18:10 • 2 min
Aktivisti výrazne pomohli prírode. Kde chcú vyzbierať až 32 ton odpadu?

180 dobrovoľníkov, ktorí vyzbierali 750 vriec odpadu. Taký bol výsledok prvomájovej brigády na priehrade Ružín.

slovakia

left justify in out

Prvý májový sviatok si milovníci prírody uctili práve brigádou. "Symbolicky na prvého mája, Sviatok práce, si dobrovoľníci vyhrnuli rukávy a pustili sa do čistenia brehov vodnej nádrže Ružín, silne znečistenej plastovým a iným odpadom," informovalo v tlačovej správe OZ Ružínska priehrada.
 

img


Ďalšie zhodnotenie
Odpad vyzbieraný dobrovoľníkmi nebude spálený, ale "poputuje do recyklačného centra, kde bude opätovne zhodnotený".

Dlhohobá snaha
Predseda OZ Ružínska priehrada Jozef Kojecký pripomenul, že na Ružíne sa upratuje už pravidelne. "V minulom roku sme na májovej brigáde vyzbierali 32 ton naplavenín a tento rok očakávame, že spoločne s druhou brigádou, ktorá sa koná v sobotu 8. mája to bude zhruba polovičné množstvo," povedal s tým, že aj ďalší ľudia majú možnosť prihlásiť sa ako dobrovoľníci.

 

img


Ružín už mnoho rokov bojuje s naplavenými odpadkami. "Vzhľadom k tomu, že sa nachádza na ústí riek Hornád a Hnilec, ktoré pretekajú až 92 obcami a mestami, plasty sa do nádrže pravidelne po intenzívnych dažďových prehánkach naplavujú, a prostredníctvom vodných tokov dostávajú až do priehrady," dodalo OZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona