Aktivisti: Trump ako prezident prináša nádej na zlepšenie rasových vzťahov v USA

NETKY.SK • 17 Január 2017, 12:10 • 2 min
Aktivisti: Trump ako prezident prináša nádej na zlepšenie rasových vzťahov v USA

ATLANTA - Niektorí poprední americkí aktivisti v oblasti občianskych práv tvrdia, že pôsobenie Donalda Trumpa v prezidentskom úrade môže v Spojených štátoch zlepšiť vzťahy medzi rasami, lebo núti k úprimnejším diskusiám o nerovnoprávnosti a napätí v spoločnosti.

slovakia

left justify in out

K tomuto záveru dospeli niektorí aktivisti, oslavujúci štátny sviatok Deň Martina Luthera Kinga ml., ktorý si Američania pripomínajú v deň jeho narodenia 15. januára. Jedna z najväčších osobností v dejinách USA Martin Luther King ml. bol baptistický kazateľ, významný bojovník za občianske práva a držiteľ Nobelovej ceny za mier.

 

Tohtoročný sviatok sa slávil iba štyri dni pred Trumpovou inauguráciou. A takisto v období napätia medzi Trumpom a černošskými lídrami, ktorých nahnevala kritika novozvoleného prezidenta na adresu ikonického obhajcu občianskych práv Johna Lewisa.

 

Trump sa v Deň Martina Luthera Kinga ml. nezúčastnil ani na jednom slávnostnom obrade Stretol sa však v New Yorku s jeho synom Martinom Lutherom Kingom III. Ten označil stretnutie s Trumpom za "prínosné".

 

Medzitým v Atlante, hlavnom meste amerického štátu Georgia, sa bývalý člen rasistickej organizácie Ku-Klux-Klan (KKK) Scott Shepherd ospravedlnil Kingovej dcére Bernice Kingovej a ďalším ľuďom, ktorí oslavovali posolstvo jej otca. Shepherd uviedol, že jeho názory o nadradenosti belochov boli nesprávne.

 

V 60. rokoch, v časoch Martina Luthera Kinga ml., členovia KKK vraždili bojovníkov za občianske práva, predovšetkým za volebné právo Afroameričanov a zrušenie segregácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies