Aktivisti spustia petíciu proti Čaplovičovým novelám, chcú referendum

NETKY.SK • 16 Október 2012, 11:58 • 2 min
Aktivisti spustia petíciu proti Čaplovičovým novelám, chcú referendum

Aktivisti spustia petíciu proti Čaplovičovým novelám, chcú referendum - Politika Novela zákona o financovaní škôl zas prostriedky na krúžky pridelí obciam podľa počtu detí s trvalým pobytom, a to bez ohľadu na to, či majú centrum voľného času. Aktivisti z

slovakia

left justify in out

img

Novela zákona o financovaní škôl zas prostriedky na krúžky pridelí obciam podľa počtu detí s trvalým pobytom, a to bez ohľadu na to, či majú centrum voľného času.

Aktivisti z viacerých občianskych združení spustia zrejme na budúci týždeň petíciu, ktorou chcú dosiahnuť vyhlásenie referenda za spravodlivé školstvo. Začiatkom októbra totiž vyzvali prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby nepodpisoval novely školských zákonov z dielne ministerstva školstva, lebo ich považujú za diskriminačné a vyčítajú im viaceré nedostatky. Hlava štátu novelu zákona o odbornom vzdelávaní a financovaní školstva podpísala minulý piatok (12.10.).

„My sme očakávali, že naše argumenty prezident nebude chcieť vypočuť, aj keď sme z kancelárie prezidenta mali prísľub, že keď napíšeme vecné argumenty, bude sa tým zaoberať. Urobili sme to veľmi promptne. Aj tak sme sa v piatok dozvedeli, že je to podpísané. Ideme teda do petície,“ povedal pre TASR predseda OZ Nová voľba Ján Ondrík. Na vyhlásenie referenda by aktivisti museli nazbierať 350.000 platných podpisov.

V referende majú byť podľa občianskych združení formulované tri otázky. Prvá sa občanov pýta, či súhlasia s tým, aby o výbere školy a školského zariadenia pre dieťa rozhodoval výlučne zákonný zástupca. Ďalšia kladie občanom otázku, či súhlasia s rovnoprávnym financovaním všetkých škôl a školských zariadení. Posledná znie: "Súhlasíte s priamym financovaním škôl a školských zariadení (bez poukazovania financií obciam alebo samosprávnym krajom)?" Podpisovú akciu okrem OZ Nová voľba organizujú Združenie občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) či zástupcovia občianskej iniciatívy Nie je nám to jedno. K výzve prezidentovi sa pridali aj Nové školské odbory.

Vládne novely zákonov parlament schválil na poslednej schôdzi v septembri. Novela zákona o odbornom vzdelávaní má dať samosprávnym krajom kompetenciu rozhodovať o tom, koľko tried prvých ročníkov otvoria v stredných školách. Podľa aktivistov sa schválením tejto normy, a tiež novely zákona o financovaní škôl, začne "systematické vyhladzovanie súkromných a cirkevných a aj niektorých nepohodlných verejných škôl a školských zariadení".

Novela zákona o financovaní škôl zas prostriedky na krúžky pridelí obciam podľa počtu detí s trvalým pobytom, a to bez ohľadu na to, či majú centrum voľného času. Následne ich budú obce prerozdeľovať zariadeniam, kde deti navštevujú krúžky. Aktivisti však tvrdia, že neexistuje mechanizmus, ktorý by starostov prinútil dať tieto peniaze od štátu naozaj na voľnočasové aktivity detí. Ľudmila Chodelková z iniciatívy Nie je nám to jedno, ktorá pôsobí v žilinskom centre voľného času (CVČ), začiatkom októbra uviedla, že si nevie predstaviť, ako budú centrá fungovať od začiatku roka. Novela zákona o financovaní škôl má totiž začať platiť od 1. januára 2013. Peniaze na krúžky podľa nej obce dostanú od štátu až v apríli. "Od 1. januára 2013 budem musieť 5000 rodičom povedať: Prepáčte, nemáme na to peniaze. Ja sa pýtam, čo bude v januári, vo februári, v marci a ešte aj v apríli? To nám nikto nepovedal," vyhlásila. Tvrdí, že bude musieť obchádzať starostov aj z okolitých obcí, z ktorých deti navštevujú CVČ v meste, aby dali z obmedzeného rozpočtu peniaze aj na krúžky detí. V rámci iniciatívy Nie je nám to jedno boli rozposlané tisícky mailov poslancom NR SR. Vyzývali ich, aby novely školských zákonov nepodpísali.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies