Aktivisti proti klimatickej zmene chcú ochromiť dopravu na letisku Heathrow

NETKY.SK • 18 Apríl 2019, 18:25 • 2 min
Aktivisti proti klimatickej zmene chcú ochromiť dopravu na letisku Heathrow

LONDÝN - Členovia aktivistickej skupiny Extinction Rebellion, ktorí už viac ako tri dni blokujú dopravu v Londýne, sa zaviazali vystupňovať svoj protest, ak vláda nepodnikne rázne kroky proti zmene klímy. Vo štvrtok o tom informovali agentúra AP a spravodajská televízia Sky News.

slovakia

left justify in out

Gail Bradbrook - člen protestnej skupiny - vo štvrtok v tejto súvislosti uviedol, že k protestujúcim "sa neustále pridáva viac a viac ľudí".

Britský minister vnútra Sajid Javid na margo demonštrantov vyhlásil, že "nemajú právo porušovať zákon a neprimeraným spôsobom obmedzovať životy ostatných (spoluobčanov)".

 

Extinction Rebellion medzitým svojim podporovateľom poslala správu, v ktorej sa uvádza, že v piatok "vystupňujú protest" a "zatvoria (letisko) Heathrow".

 

"Je nám ľúto tých, koho sviatočné a rodinné plány budú zajtra narušené," uviedli predstavitelia skupiny, pričom však dodali, že "letecká doprava musí byť tiež postihnutá (protestom)".

 

 

"Hoci rešpektujeme právo ľudí na pokojný protest a súhlasíme s potrebou konať proti zmene klímy, nesúhlasíme s tým, aby boli plány pasažierov na zaslúžený veľkonočný oddych s rodinou a priateľmi narušené," vyhlásilo v tejto súvislosti letisko Heathrow prostredníctvom svojho hovorcu.

 

Demonštranti od pondelka obmedzujú dopravu na križovatkách Mramorový oblúk, Oxford Circus a Piccadilly Circus, ako aj na Parlamentnom námestí a na moste Waterloo.

 

Stredajšie vyčíňanie aktivistov na vlaku ľahkej koľajovej mestskej hromadne dopravy vo východnej časti Londýna (Docklands Light Railway, DLR) vo štvrti Canary Wharf spôsobilo kratšie meškania na trati medzi stanicami Bank a Lewisham.

 

 

Muž a žena rozprestreli na streche vozňa transparent a ďalší muž si prilepil ruku k oknu vlaku. Britská železničná polícia (BTP) podľa Sky News zatkla na základe z podozrenia z narušenia premávky na železnici jedného muža.

 

Protesty za klimatické zmeny sa podľa ich organizátorov konajú vo viac ako 80 mestách v 33 krajinách a demonštranti vyjadrili ochotu pokračovať v blokovaní Londýna do 29. apríla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona