Aktivisti proti brexitu postavili v Írsku imitácie pohraničných stanovíšť

NETKY.SK • 9 Október 2016, 12:03 • 2 min
Aktivisti proti brexitu postavili v Írsku imitácie pohraničných stanovíšť

LONDÝN - Stovky aktivistov proti vystúpeniu Spojeného kráľovstva z EÚ, tzv. brexitu, postavili v sobotu šesť imitácií pohraničných stanovíšť medzi Írskom a Severným Írskom, aby tak upozornili na skutočnosť, že severoírski voliči budú nútení odísť z únie proti svojej vôli.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.


Skupina "Pohraničné komunity proti brexitu" uviedla, že podnikla protest, aby donútila britskú vládu rešpektovať väčšinu voličov Severného Írska, ktorí v referende 23. júna hlasovali za zotrvanie v EÚ.
V referende sa za zotrvanie v únii vyslovilo 56 percent severoírskych voličov, ale pre porovnanie - v celom Spojenom kráľovstve zaň hlasovalo 48 percent voličov.


Skupina vyhlásila, že brexit môže poškodiť ekonomiku na oboch stranách, keď budú vytvorené "pevné hranice" so stanovišťami pre colné kontroly a keď sa uzatvoria niektoré cezhraničné cesty medzi členom EÚ Írskom a nečlenom EÚ Severným Írskom.


Skupina tvrdí, že zastupuje "ľudí zo všetkých oblastí - z podnikania, komunálnej politiky, farmárstva - ako aj jednotlivcov, ktorí sa združili pre obavy, že hlasovanie Severného Írska za zotrvanie v EÚ nebude rešpektované".


"Sme naozaj znepokojení ničivým dopadom, ktorý bude mať brexit na tento región, a chceme zabezpečiť, že naše hlasy budú vypočuté, keď sa bude v Dubline, Londýne a Bruseli rozhodovať," uviedla skupina "Pohraničné komunity proti brexitu".


Súčasná dohoda o "spoločnej oblasti cestovania" umožňuje írskym aj britským občanom cestovať medzi oboma krajinami bez pasov a zaručuje vzájomné právo voliť v oboch krajinách.


Mnoho politikov vyjadrilo obavy, že brexit môže túto dohodu ohroziť.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies