Aktivisti protestujú proti výsledkom eurovolieb vo Francúzsku

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 18:44 • 2 min
Aktivisti protestujú proti výsledkom eurovolieb vo Francúzsku

PARÍŽ - Odporcovia francúzskej krajnej pravice vo štvrtok pochodovali ulicami Paríža na protest proti výsledkom tamojších volieb do Európskeho parlamentu (EP), v ktorých zvíťazil ultranacionalistický Národný front (FN).

slovakia

left justify in out

Približne tisícku demonštrantov, ktorá sa zhromaždila na Námestí Bastily v širšom centre mesta, tvorili študenti, aktivisti Medzinárodnej ligy za ľudské práva či prívrženci francúzskej Novej protikapitalistickej strany. Euroskeptické a protiprisťahovalecké zoskupenie podľa nich ohrozuje tradičné francúzske hodnoty tolerancie a sociálnej spravodlivosti.

Podľa predbežných výsledkov by mal mať FN v europarlamente 24 zo 751 kresiel a bude tak najsilnejšie zastúpenou francúzskou stranou. Jeho predsedníčka Marine Le Penová v tejto súvislosti vyzvala na rozpustenie francúzskeho parlamentu, keďže voľby podľa nej ukázali jeho "nereprezentatívnosť". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona