Aktivisti protestovali proti odoberaniu detí biologickým rodičom

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 13:32 • 2 min
Aktivisti protestovali proti odoberaniu detí biologickým rodičom

BRATISLAVA - Dramatické prípady odoberania detí od biologických rodičov na Slovensku z ekonomických dôvodov sa stali podnetom na dnešné protestné zhromaždenie občianskych aktivistov pred budovou Okresného súdu Bratislava III.

slovakia

left justify in out

Účastníci pokojného zhromaždenia poukázali na to, že šokujúce odoberania detí z rodín v Anglicku sa dejú aj na Slovensku. Deti zo sociálne slabších rodín sú z ekonomických dôvodov umiestňované do detských domovov alebo do takzvaných náhradných rodín. Ako tvrdili zástupcovia Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR (APSSSR), deje sa to bez dôkazov, bez overenia skutočností, len na základe sťažnosti sociálneho pracovníka a následného rozhodnutia súdu, o ktorom sa rodičia neraz dozvedia až po odobratí dieťaťa. Tiež uviedli, že na Slovensku je 67 štátnych a 21 neštátnych detských domovov s kapacitou približne 5000 miest. "Tieto deti by sa nemuseli dostať do detských domovov, keby štát viac pomáhal sociálne ohrozeným rodinám. Štát poskytuje na dieťa v detskom domove dotáciu okolo 1000 eur mesačne. Mal by skôr podporovať bytovú politiku, ktorá by umožnila deťom vyrastať u biologických rodičov. Ak je jedno dieťa v detskom domove rozpočtované či zazmluvnené sumou 1000 eur, domovu po sume vyplatenej takzvaným profirodičom zostane okolo 300 eur na dieťa. Paradoxne sú deti neraz umiestňované do opatrovníctva ľuďom, ktorí si ich berú z čisto zištných záujmov. Dieťa vytrhnuté z biologickej rodiny často neostáva v jednej profesionálnej rodine, ale putuje od jednej k druhej a neraz slúži len na poberanie benefitov od štátu, na ktoré biologickí rodičia nemajú nárok," uviedla Dana Gaálová z APSSSR.
     

Asociácia chce presadiť systémové zmeny zákonov a pravidiel regulujúcich profesionálnu starostlivosť o deti na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies