Aktivisti pokračujú v protestnom splavovaní Hrona, dnes sú medzi Budčou a hradom Revište

NETKY.SK • 26 August 2015, 10:56 • 2 min
Aktivisti pokračujú v protestnom splavovaní Hrona, dnes sú medzi Budčou a hradom Revište

ZVOLEN - Približne 25 ľudí na siedmich člnoch a raftoch sa dnes ráno vydalo z táboriska v Budči v okrese Zvolen na rieke Hron na cestu k Dunaju. Turisti, vodáci, rybári a ochranári takto putujú po Hrone od nedele (23.8.) s cieľom upozorniť na potrebu zachovania živých riek na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ako pre TASR uviedla Martina Paulíková zo Združenia Slatinka, aktivisti okrem splavovania robia aj osvetu a kampaň v 73 obciach a mestách po trase splavu. Súčasťou je aj skupinka mladých ľudí, ktorá bude mapovať biotopy a znečistenie rieky. Účastníci splavu prejdú denne približne 25 – 30 km, od prameňa Hrona po jeho ústie do Dunaja sa po 300 km doplavia v utorok 1. septembra o 12.00 h.

 

Kampaň „Za živé rieky – Dolu Hronom“ vznikla na základe spoločného želania ľudí žijúcich pri Hrone, aby sa rieka, ako ju dnes ešte máme možnosť poznať, nestala onedlho minulosťou. "Znečisťovanie, odbery aj vypúšťanie vody, prehradzovanie toku pre výstavbu malých vodných elektrární, splachovanie pôdy z polí či likvidácia brehových porastov. To všetko sú akútne hrozby, ktorých dôsledky vidíme v povodí už dnes. Výsledkom je zhoršovanie stavu vôd a zhoršovanie kvality života obyvateľov."

 

Súčasťou kampane je aj petičná akcia vyzývajúca k ochrane rieky Hron. Je smerovaná na samosprávy miest a obcí popri Hrone, ale najmä na ministerstvo životného prostredia. „Na papieri a v štatistikách ministerstva je vraj všetko v poriadku. V realite pritom aj laici vidia, že niečo dlhodobo nefunguje. Chystajú sa tu veľké priehrady, ktoré nikto nepotrebuje. Povoľovaná je výstavba malých vodných elektrární bez riešenia prevedenia rýb a iných organizmov cez bariéry. Žiadnym spôsobom nie je riešené prepojenie ochrany vôd s nevhodnými poľnohospodárskymi postupmi a hospodárením v lesoch. Zhoršujú sa podmienky pre existenciu miestnych podnikateľov, ktorí poskytujú turistické služby v oblasti požičovní lodí, ubytovania, stravovania a ktorí prichádzajú o živobytie pre plány na výstavbu nevhodných typov malých vodných elektrární na riekach,“ okomentovala petíciu Paulíková.

 

Organizátormi akcie sú Združenie Slatinka a združenie Rieka, podporu poskytujú prevádzkovatelia požičovní lodí a vodáckych táborísk, Slovenský rybársky zväz, turisti, miestni ľudia. Organizátori v rámci kampane sprístupnia aj nový web www.ziverieky.sk.

 

Akcia sa koná v rámci projektu Šanca pre rieku Hron, ktorý bol podporený z programu Šanca pre váš región Nadácie ORANGE. Je tiež súčasťou projektu Verejný záujem – záujem verejnosti, ktorý je podporený z Fondu pre mimovládne organizácie financovaného z Finančného mechanizmu EHP 2009 - 2014. Správcom fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation. Mapovanie rieky Hron je realizované vďaka podpore z Nadácie Allianz z programu Mladí vedci.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies