Aktivisti odštartovali petíciu za zákaz herní vo Zvolene

NETKY.SK • 27 August 2014, 13:12 • 2 min
Aktivisti odštartovali petíciu za zákaz herní vo Zvolene

ZVOLEN - Aktivisti občianskej iniciatívy Zvolen bez hazardných hier dnes začali zbierať podpisy pod petíciu, ktorou chcú dosiahnuť zákaz herní s hazardnými hrami na celom území Zvolena.

slovakia

left justify in out

Ich cieľom je získať najmenej zhruba 11-tisíc podpisov, respektíve podpisy najmenej 30 percent oprávnených voličov v meste, ktoré sú podľa zákona potrebné na to, aby mohlo mestské zastupiteľstvo všeobecne záväzným nariadením herne zakázať. Na dnešnú tlačovú besedu k začiatku petície ich prišiel podporiť aj primár psychiatrického oddelenia Rooseveltovej nemocnice Ludvík Nábělek, ktorý sa venuje liečbe nelátkových závislostí, abstinujúci gambler Róbert Filipko či katolícky kňaz zo zvolenského sídliska Sekier Karol Vozár.

 

Ako uviedol člen petičného výboru Daniel Lešinský, vo Zvolene je už teraz 31 herní s hazardnými hrami, kým priestory pre prospešné aktivity mladých ľudí chýbajú. „Komu prospievajú hazardné hry – že štátu odvádzajú dane? Náklady na odstraňovanie následkov niekoľkonásobne prevyšujú príjmy,“ uviedol Lešinský. 

 

Pri zbieraní podpisov chce petičný výbor spolupracovať s viacerými aktívnymi inštitúciami v meste, zriadených bude viacero verejne prístupných podpisových miest. „To nie je sranda, je to každý tretí dospelý Zvolenčan, ktorého podpis potrebujeme získať. Podporuje nás katolícka aj evanjelická cirkev, máme prísľub, že budú vyzývať veriacich, aby sa zapojili, a oslovíme aj ostatné spoločenstvá,“ povedal Lešinský. Petičná akcia by mohla byť podľa neho prvým krokom k budúcej požiadavke na sprísnenie celoslovenskej legislatívy o hazardných hrách. 

 

Nábělek pripomenul, že gamblerstvo je zákerné tým, že závislosť od hrania rastie nenápadne a nepozorovane v porovnaní so závislosťami od psychoaktívnych látok a často sa odhalí až v plne rozvinutom štádiu. „Patologické hráčstvo prináša aj riziko samovražedného konania. Podľa niektorých štúdií sa až u 92 percent pacientov s touto diagnózou vyskytujú myšlienky na samovraždu, do 40 percent sa o ňu aj pokúsi,“ uviedol Nábělek. Ak by bola petícia vo Zvolene ako prvom väčšom meste úspešná, bol by to podľa neho pozitívny precedens a príklad pre ďalšie mestá i podnet na skvalitnenie legislatívy.

 

Podľa hovorcu Asociácie zábavy a hier a Asociácie prevádzkovateľov videohier Juraja Danielisa chcú zvolenskí aktivisti riešiť neexistujúci problém, pretože počet herní na Slovensku i vo Zvolene klesá. V stanovisku k petícii ďalej uviedol, že herný priemysel na Slovensku zamestnáva priamo 12- až 14-tisíc ľudí, nepriamo ďalších viac ako päťtisíc a len na priamych odvodoch štátu platí vyše 120 miliónov eur. „Keď sa zrušia hracie miesta, neznamená to, že ľudia prestanú hrať. Presunú sa do internetových kasín, ktoré nie sú pod kontrolou štátu ani samospráv a peniaze tak unikajú do daňových rajov. Naopak, v kamenných herniach sú prísne a zákonom stanovené pravidlá,“ uviedol Danielis. Dodal že celoplošné zákazy môžu tiež spôsobiť, že začnú vznikať ilegálne herne, čo podporí šedú ekonomiku, ako ukazujú skúsenosti z okolitých krajín, ktoré zaviedli čiastočnú alebo celoplošnú prohibíciu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona