Aktivisti odmietajú vládne plány s malými vodnými elektrárňami

NETKY.SK • 11 Január 2017, 13:12 • 2 min
Aktivisti odmietajú vládne plány s malými vodnými elektrárňami

BRATISLAVA - Aktivisti odmietajú koncepciu využitia hydroenergetického potenciálu vodných tokov SR, ktorá rieši aj výstavbu malých vodných elektrární.

slovakia

left justify in out

Podľa iniciatívy Za živé rieky nevychádza z možností a záväzkov Slovenska, ale z ekonomických záujmov jednotlivcov. Tvrdí, že malé vodné elektrárne nie sú vhodne naplánované. Majú umožňovať výstavbu v chránených územiach či premeniť Hron na sústavu "špinavých jazier".

 

Iniciatíva pripomína, že odborníci, obce i verejnosť zhrnuli nedostatky v hromadnej pripomienke predloženej Ministerstvu životného prostredia v novembri 2016. Napriek niektorým jeho "ústretovým krokom" má podľa združenia materiál stále vážne nedostatky a nedostatočne zohľadňuje požiadavky dotknutých obcí či nevhodne vyhodnocuje vplyvy na životné prostredie.

 

Aktivisti upozorňujú, že nevhodne naplánované elektrárne spôsobujú nevyčísliteľné škody na životnom prostredí, menia hladiny podzemnej vody a ničia prostredie okolitým obciam.

 

Ako vyplýva z aktualizovanej koncepcie, ktorú dnes schválila vláda, v SR bolo identifikovaných 375 profilov, kde by bolo možné z technického hľadiska vybudovať malé vodné elektrárne. Predpokladom však je že, by sa na uvedených profiloch neidentifikovali ďalšie obmedzenia, najmä z dôvodov ochrany prírody a životného prostredia. Materiál sa predkladal na rokovanie s 39 neodstránenými rozpormi, z toho 31 bolo zo strany verejnosti v zastúpení Združenia Slatinka, ktoré je aj členom iniciatívy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona