Aktivisti nepoľavujú v boji proti znečisteným riekam, ministerstvu odovzdalo petíciu

NETKY.SK • 15 Október 2015, 12:44 • 2 min
Aktivisti nepoľavujú v boji proti znečisteným riekam, ministerstvu odovzdalo petíciu

BRATISLAVA - Viac než 2 200 ľudí podpísalo petíciu Za živé rieky, ktorú zorganizovalo občianske združenie Slatinka s cieľom upozorniť na nedostatočnú ochranu riek na Slovensku. Petičné hárky odovzdali tento týždeň na ministerstve životného prostredia (MŽP).

slovakia

left justify in out

Petícia je súčasťou celoeurópskej kampane Za živé rieky, ktorej prvý ročník je na Slovensku venovaný rieke Hron. Aktivisti chcú upozorniť na jej znečistenie a ohrozenie novými vodnými stavbami, predovšetkým malými vodnými elektrárňami (MVE). Petíciou občania požadujú od MŽP vyhlásenie moratória na výstavbu MVE ako aj na povoľovanie výstavby už schválených projektov až do vypracovania novej koncepcie využitia hydroenergetického potenciálu slovenských vodných tokov. Žiadajú tiež zastavenie schvaľovania materiálu Aktualizácia koncepcie využitia hydroenergetického potenciálu vodných tokov SR do roku 2030 a vypracovanie novej stratégie založenej na najnovších vedeckých poznatkoch a praktikách v krajinách EÚ a vo svete.


Petíciu dnes doručia aj na Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja, od ktorého žiadajú, aby v spolupráci s Úradom Nitrianskeho samosprávneho kraja vypracoval celkové posúdenie rieky Hron z hľadiska vplyvu plánovanej výstavby MVE na stav vôd, ekosystémov a kvality života ľudí. Ďalším adresátom petície budú samosprávy 73 obcí a miest, ktoré sa nachádzajú na rieke Hron a v jej blízkosti. Samosprávy by podľa aktivistov nemali v ich územných plánoch súhlasiť s umiestnením takých vodných stavieb, ktoré majú negatívny vplyv na kvalitu života občanov, na životné prostredie a stav vôd. V prípade už existujúcich MVE a iných vodných stavieb prehradzujúcich Hron by mali správcu toku požiadať o jeho spriechodnenie pre ryby a iné organizmy, ale aj pre vodákov a turistov.


Kampaň Za živé rieky upozorňuje na zhoršujúci sa stav vôd v celej Európe. Národná vodná politika krajín EÚ sa riadi Rámcovou smernicou o vode, ktorá na Slovensku platí od roku 2004, zatiaľ sa však uplatňovala iba formálne. OZ Slatinka tvrdí, že výsledkom je zhoršenie stavu viac ako 40 percent slovenských vodných útvarov za posledných šesť rokov. Povoľovaná je výstavba malých vodných elektrární bez toho, aby riešila prevedenie rýb a iných organizmov cez bariéry. Žiadnym spôsobom nerieši prepojenie ochrany vôd s nevhodnými poľnohospodárskymi postupmi a hospodárením v lesoch.

 

"Znečisťovanie, odbery aj vypúšťanie vody, prehradzovanie toku pre výstavbu malých vodných elektrární, splachovanie pôdy z polí a nevhodne obhospodarovaných lesov či likvidácia brehových porastov, to všetko sú akútne hrozby," tvrdí Slatinka. Verejnosť, samosprávy, mimovládne organizácie aj vedecké inštitúcie by mali mať podľa Slatinky možnosť nielen pripomienkovať projekty plánované na slovenských riekach, ale aj sa zúčastňovať na ich tvorbe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona