Aktivisti na Ukrajine hlásia chyby počas volieb, ale bez vplyvu na ich výsledok

NETKY.SK • 26 Október 2015, 13:46 • 2 min
Aktivisti na Ukrajine hlásia chyby počas volieb, ale bez vplyvu na ich výsledok

KYJEV - Výbor voličov Ukrajiny (KIU), ktorého členovia monitorovali nedeľňajšie komunálne voľby v krajine, dnes informoval, že počas hlasovania zaznamenal 1500 porušení volebného zákona.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Väčšinou - vo viac ako 70 percentách - ide o prípady porušenia procedurálneho alebo technického charakteru, ktoré podľa KIU nebudú mať vplyv na výsledok volieb. Ide napríklad o oneskorené otvorenie volebnej miestnosti, nedodanie formulárov na zapisovanie výsledkov hlasovania či kabínok na tajné hlasovanie.
Generálny riaditeľ KIU Oleksij Košeľ po skúsenostiach z nedele označil za prvoradú úlohu zabezpečiť tlač hlasovacích lístkov a ich plynulú distribúciu v dostatočnom množstve.


Upozornil, že nedostatok hlasovacích lístkov v mnohých mestách spôsobil veľké problémy. Varoval, že práve problém s hlasovacími lístkami by mohol byť jedným z hlavných nedostatkov aj v druhom kole hlasovania. Vyzval preto na zabezpečenie ich centralizovanej tlače s príslušnými ochrannými prvkami, pretože to podľa neho povedie k čestnému hlasovaniu a voľbám v súlade so zákonom.


KIU konštatoval, že komunálne voľby mali vcelku demokratický charakter, súčasne však upozornil na viacero problémov, ktoré by sa mohli vyskytnúť v súvislosti s druhým kolom hlasovania. Košeľ vyslovil predpoklad, že problémovými mestami by mohli byť Dnepropetrovsk, Užhorod a Odesa.
KIU sa súčasne vyslovil za preloženie komunálnych volieb v meste Mariupol až na rok 2016 a vyzval parlament, aby neprijímal unáhlené rozhodnutia a neorganizoval voľby v tomto meste 15. novembra.


Občianske združenie OPORA dnes v Kyjeve upozornilo, že jeho aktivisti zaznamenali prakticky vo všetkých regiónoch Ukrajiny prípady kupovania hlasov. Zaregistrovali aj ďalších vyše 1000 iných prípadov porušenia zákona o voľbách.


Ústredná volebná komisia dnes informovala, že na komunálnych voľbách sa v nedeľu zúčastnilo 46,6 percenta voličov.
Miestne voľby sa v nedeľu konali vo všetkých regiónoch Ukrajiny s výnimkou území, ktoré sú označené za dočasne okupované - Krym, mesto Sevastopol a časti Doneckej a Luhanskej oblasti.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies