Aktivisti na protest proti blokáde pošlú do Gazy novú flotilu

NETKY.SK • 11 August 2014, 14:31 • 2 min
Aktivisti na protest proti blokáde pošlú do Gazy novú flotilu

ISTANBUL - Turecká humanitárna skupina v pondelok uviedla, že na protest proti izraelskej blokáde opäť pošle lode ku Pásmu Gazy.

slovakia

left justify in out

Chce tak spraviť štyri roky po tom, čo si útok izraelského komanda na humanitárnu flotilu smerujúcu k pásmu vyžiadal 10 obetí, najmä Turkov. Incident viedol k poškodeniu diplomatických vzťahov medzi Tureckom a Izraelom, ktorí boli kedysi úzki spojenci, od roku 2008 však medzi nimi vládne napätie pre izraelskú vojenskú operáciu v Gaze. Humanitárna skupina ÍHH v stanovisku uviedla, že členovia "koalície" propalestínskych aktivistov z 12 krajín sa stretli cez víkend v Istanbule a rozhodli sa vypraviť flotilu "vo svetle poslednej izraelskej agresie v Gaze". Bližšie informácie by mala poskytnúť tlačová konferencia skupiny naplánovaná na utorok. Najnovší konflikt medzi Izraelom a militantmi v Gaze trvá už mesiac.

 

Izraelské komando zaútočilo 31. mája 2010 na flotilu tureckých lodí, na ktorej sa zahraniční, predovšetkým tureckí propalestínski aktivisti pokúšali prelomiť izraelskú blokádu palestínskeho územia a do Pásma Gazy priviezť humanitárnu pomoc. Incident výrazne narušil už tak pošramotené vzťahy medzi Tureckom a Izraelom. Ankara vyhostila izraelského veľvyslanca a zmrazila vojenskú spoluprácu so židovským štátom. Zmena nastala v marci 2013, keď sa izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v mene vlády a obyvateľov svojmu tureckému kolegovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi ospravedlnil. Splnil tak tureckú podmienku pre obnovenie vzájomných vzťahov. Líder židovského štátu zároveň prisľúbil odškodnenie príbuzných obetí. Správa OSN o incidente hovorí, že Izrael síce použil neprimeranú silu, no uznáva, že blokáda Pásma Gazy zo strany židovského štátu je legálna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies