Aktivisti kritizujú návrh rozpočtu pre MŽP

NETKY.SK • 4 September 2014, 10:37 • 2 min
Aktivisti kritizujú návrh rozpočtu pre MŽP

BRATISLAVA - Aktivisti združení v organizácii Zelená koalícia kritizujú návrh rozpočtu pre ministerstvo životného prostredia, ktorý v auguste zverejnilo ministerstvo financií. Agentúru SITA o tom informoval Roman Havlíček z organizácie Priatelia Zeme, ktorá je súčasťou koalície. Podľa aktivistov môže zníženie výdavkov pre ministerstvo vážne ohroziť ochranu prírody na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Vlády Slovenskej republiky dlhodobo zanedbávajú hodnoty, ktoré príroda pre našu spoločnosť predstavuje, či už ide o potenciál pre turizmus alebo ekosystémové funkcie, ako je napríklad ochrana pred povodňami," povedal Havlíček. "Dokazuje to aj vývoj výdavkov štátneho rozpočtu v kapitole ministerstva životného prostredia". Podľa Havlíčka bude mať ministerstvo v roku 2015 síce k dispozícii európske fondy vo väčšom objeme ako doteraz, tie ale tento problém neriešia, pretože sa nemôžu použiť na financovanie základného fungovania štátnych organizácií. Zabezpečenie kľúčových aktivít rezortu preto podľa neho môže byť problémom. Ako jednu z najviac ohrozených organizácii vidia aktivisti Štátnu ochranu prírody SR. "Financie pre rezort životného prostredia sa dlhodobo znižovali, až sme sa dostali do situácie, že Štátna ochrana prírody ako inštitúcia síce stále existuje, ale je dlhodobo podfinancovaná, takže nie je na mnohých územiach schopná plniť svoje poslanie," povedal Havlíček. 

 

S Havlíčkom súhlasí aj Jozef Ridzoň z organizácie Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko. "Napríklad správa Chránenej krajinnej oblasti Dunajské Luhy má na celé územie od Bratislavy po Ipeľ len jedného strážcu a Regionálne centrum ochrany prírody v Bratislave iba zamestnanca na pol úväzku," povedal. Situácia je podľa neho podobná aj v národných parkoch. "Pri takomto obsadení u nás nie je možné kontrolovať dodržiavanie podmienok ochrany prírody zo strany štátu, ani poskytovať služby návštevníkom, či zabezpečiť ich bezpečný pohyb v chránených územiach," povedal. Podľa aktivistov znižovaním výdavkov pre ministerstvo vzniká riziko pre výnimočné prírodné hodnoty. Takisto sa zanedbáva potenciál ľudí, ktorí pracujú v teréne v štátnych organizáciách ochrany prírody. Tí podľa aktivistov môžu poskytovať služby v chránených územiach a priniesť tak slovenskej ekonomike ďalšie príjmy. "Bez zodpovedajúceho financovania organizácie, ktorá je za ochranu prírody zodpovedná, riskujeme, že o naše bohatstvo prídeme a stratíme výhodu, ktorá môže celému Slovensku prinášať prospech," dodal Havlíček. 

 

Podľa návrhu ministerstva financií by rezort životného prostredia mal v budúcom roku dostať 652 miliónov eur. Z tejto sumy predstavujú rozpočtové prostriedky 25,6 milióna eur a 627 miliónov eur má do rezortu prísť prostredníctvom eurofondov a spolufinancovania zo štátneho rozpočtu. Celková suma predstavuje oproti roku 2014 nárast o 63,5 percenta, ale suma, ktorú má ministerstvo dostať priamo z rozpočtu, má klesnúť o 14 miliónov eur, teda o 35,4 percenta. Návrh rozpočtu kritizovalo aj ministerstvo životného prostredia, ktoré chce s rezortom financií o tejto téme ďalej rokovať. 

 

Zelená koalícia mimovládnych organizácií vznikla ako platforma neziskových organizácií venujúcich sa ochrane životného prostredia a prírody v roku 2013. Jej hlavným cieľom je predovšetkým napĺňanie práva na prístup k informáciám, práva na účasť na rozhodovaní a práva na prístup k spravodlivosti vo veciach týkajúcich sa životného prostredia. Zapája sa do tvorby environmentálnych politík a legislatívy, vrátane otázok financovania v sektore životného prostredia. Členmi zelenej koalície sú napríklad Priatelia Zeme, Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko alebo Greenpeace Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies