Aktivisti chcú zviditeľniť protitankovú vojnovú stenu v bratislavskej Petržalke

NETKY.SK • 28 August 2013, 10:51 • 2 min
Aktivisti chcú zviditeľniť protitankovú vojnovú stenu v bratislavskej  Petržalke

BRATISLAVA - Občianske združenie Petržalský okrášľovací spolok (POS) chce vrátiť do povedomia Bratislavčanov jednu z pamiatok na druhú svetovú vojnu – betónovú protitankovú stenu na Strečnianskej ulici v bratislavskej Petržalke. Plánuje ju označiť a stenu zviditeľniť.

slovakia

left justify in out

"Chceme odstrániť zeminu, ktorou je zasypaná a umiestniť vysvetľujúcu tabuľku. Nemienime do steny nijako zasahovať, napríklad vytvorením tzv. kamufláže," informoval TASR člen POS Ernest Húska. Pripomenul, že denne chodia okolo protitankovej steny do blízkej polikliniky na Strečnianskej ulici tisíce ľudí. "Vidia ju z autobusu alebo auta, ale nevedia, čo to je."

Termín hrubého výkopu združenie plánuje na piatok 30. augusta na 8.00 h. Okrášľovací spolok chce potom stenu navrhnúť na zapísanie do zoznamu pamätihodností Petržalky. Podľa POS hrozí betónovej protitankovej stene zánik pri plánovanej stavbe električkovej trate v lokalite. Aktivisti uvádzajú, že o vykopaní steny informovali aj bratislavský Mestský ústav ochrany pamiatok a majú tiež súhlas hlavného mesta ako majiteľa pozemku. Protitanková stena pochádza z roku 1945 a bola zrejme súčasťou príprav fašistického nemeckého vojska na Festung Bratislava – Pevnosť Bratislava, uvádza okrášľovací spolok. Podobných protitankových stien je podľa POS v Petržalke niekoľko - dve sú pri bunkri B-S-8 v poli na Kopčianskej ulici a ďalšie dve boli údajne zničené pri výstavbe jedného z nákupných centier v Petržalke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona