Aktivista za práva gejov je po bitke vo vážnom stave

NETKY.SK • 13 September 2014, 18:28 • 2 min
Aktivista za práva gejov je po bitke vo vážnom stave

BELEHRAD - Nemec, ktorý sa v Srbsku zúčastnil konferencie o právach gejov, utrpel život ohrozujúce zranenia mozgu, keď ho dnes surovo zbili v centre metropoly Belehrad. Informovala o tom srbská polícia a aktivisti za práva gejov. Totožnosť 27-ročného muža nebola zverejnená.

slovakia

left justify in out

Jovanka Todorovičová z organizácie gejov a lesieb s názvom Labris uviedla pre tlačovú agentúru AP, že na muža dnes nadránom zaútočila skupina mladíkov, ktorí ho bili skleneným popolníkom a kričali: "Nechceme v Belehrade cudzincov!"
      

Lekári na pohotovosti belehradskej nemocnice informovali, že muž utrpel vnútorné krvácanie a zranenia hlavy.
      

"Podstúpil operáciu a jeho stav je vážny," povedal Dušan Jovanovič, zástupca riaditeľa nemocnice.
      

Nemecký veľvyslanec v Srbsku Heinz Georg Wilhelm uviedol, že pacient "je pri vedomí a už to je pozitívne, ale stále je ešte priskoro niečo tvrdiť".
      

Srbsko už dlho zažíva útoky krajne pravicových skupín proti aktivistom za práva gejov a opakovane sa zaväzovalo, že bude chrániť ľudské práva, keďže sa snaží o vstup do Európskej únie.
      

Na protest proti útoku dnes stovky podporovateľov práv gejov pochodovali centrom Belehradu a niesli v rukách transparenty s nápismi "Stop násiliu" alebo "Vaša politika, naša krv". Demonštrantov chránili dobre vyzbrojené poriadkové policajné sily.
      

"Ak je pravda, že útočník povedal, že nechce cudzincov v Srbsku, celému incidentu to dáva nový rozmer xenofóbie," upozornil nemecký ambasádor Wilhelm.
      

Srbský minister vnútra Nebojša Stefanovič sa zaviazal, že polícia nájde útočníkov. "Nariadil som intenzívne vyšetrovanie, takže útočníci budú čo najskôr postavení pred spravodlivosť," povedal minister a dodal, že cudzinci sú v Srbsku vítaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona