Aktivista prešiel bratislavským mestským policajtom cez rozum!

NETKY.SK • 31 Január 2014, 13:43 • 2 min
Aktivista prešiel bratislavským mestským policajtom cez rozum!

BRATISLAVA – Na Riazanskej ulici v bratislavskom Novom Meste by už vodiči mali vedieť, koľko miesta môžu zabrať na chodníku.

slovakia

left justify in out

Aktivista Matúš Čupka z občianskej iniciatívy Zelená hliadka totiž na chodník nasprejoval značky, ktoré vodičov upozorňujú na dodržiavanie požadovanej vzdialenosti pri parkovaní. Ukazuje im, koľko je 1,5 metra, ktoré musia vodiči na chodníku nechať peším.

"Bývam na Riazanskej ulici už dva a pol roka a postupne som si začal všímať chodník, kde počas dňa i v noci parkuje množstvo automobilov. Niektoré nechávajú dostatok miesta, iné ani meter. Videl som, ako sa tam trápia chodci, mamičky s kočíkmi, pričom zákon ukladá povinnosť ponechať na chodníku 1,5 metra," vysvetľuje svoju aktivitu Čupka. Keďže si podľa jeho slov s týmto nedokázala poradiť ani polícia, rozhodol sa netradičným spôsobom poukázať na problém sám. "Vyznačil som značky, ktoré ukazujú vodičom, koľko miesta majú ponechať a na koľko miesta mám ako chodec právo," priblížil. Vodiči ich podľa neho rešpektujú a chodník je už na tomto úseku priechodný. 

Radnica Nového Mesta k týmto značkám na chodníkoch nemá výhrady. "Keďže problém s dodržiavaním požadovanej vzdialenosti pri parkovaní je dlhodobý a nevie si s tým poradiť ani polícia, máme pochopenie pre túto formu protestu," reagoval pre TASR novomestský hovorca Marek Tettinger. Na svojej internetovej stránke už mestská časť rozbehla anketu, prostredníctvom ktorej chce zistiť, či by podobné "značenie" privítali obyvatelia aj v iných lokalitách. "Nemyslíme si, že je to riešenie, ktoré by bolo treba nasadiť plošne na území celého mesta. V niektorých zónach by však mohlo pomôcť aj vodičom, ktorí nevedia pri parkovaní odhadnúť požadovanú vzdialenosť," dodal hovorca.

Aktivista Čupka uvažuje, že takéto značenie by zaradil aj medzi aktivity Zelenej hliadky. Vyznačiť by chcel miesta, ktoré sú všeobecne vnímané ako problémové. "Ide napríklad o Ľudovú štvrť, kde samotné chodníky majú 1,4 metra a voľne sa na nich parkuje, či o Sibírsku ulicu, kde sa parkuje naozaj neuveriteľným spôsobom," dodal Čupka. Zbierať podnety chce aj z iných ulíc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies