Aktivista Joshua Wong je von z väzenia, Čína ho prepustila

NETKY.SK • 17 Jún 2019, 09:03 • 2 min
Aktivista Joshua Wong je von z väzenia, Čína ho prepustila

HONGKONG - Mladého hongkonského prodemokratického aktivistu, ktorý je považovaný za tvár protestov tzv. dáždnikového hnutia Chuanga Č'-fenga, Joshua Wonga, prepustili z väzenia.

slovakia

left justify in out

22-ročný Wong strávil vo väzení dva mesiace. Odsúdení bol kvôli pritestom, ktorých sa zúčastnil ešte v roku 2014. Trest mu znížili z pôvodných troch mesiacov na dva, pretože v čase svojho zatknutia ešte nebol plnoletý.

 

img

 

Po prekročení brán väznice Wong pred svojimi sympatizantmi a reportérmi vyzval propekinskú šéfku hongkonskej administratívy Carrie Lamovú, aby odstúpila z funkcie. Pridal sa tak k požiadavkám aktivistov, ktorí počas nedeľňajších masových protivládnych demonštrácii žiadali Lamovej odchod. "Už viac nie je oprávnená viesť Hongkong. Musí vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť," vyhlásil Wong.

 

Lamová včera totiž podala vyhlásenie, ktorým sa ospravedlnila za spôsob, akým sa jej vláda snažila presadiť zákon umožňujúci vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestného činu do krajín, s ktorými nemá Hongkong uzavreté dohody o extradícii, vrátane pevninskej Číny. Prodemokratickí aktivisti však Lamovej ospravedlnenie odmietli. Požadujú jej odstúpenie z funkcie, ako aj definitívne stiahnutie spornej legislatívy.

 

img

 

Veľké protesty, ktorých hlavným organizátorom bol v roku 2014 práve Wong sa zameriavali na plány Pekingu vylúčiť tzv. občianske nominácie kandidátov a obmedziť voľby na kandidátov schválených špeciálnym volebným výborom, úzko spätým s elitami v Pekingu. Tieto demonštrácie trvali 79 dní.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies