Aksionov: Ak bude platné referendum v Škótsku, musí byť platné aj krymské

NETKY.SK • 10 September 2014, 15:55 • 2 min
Aksionov: Ak bude platné referendum v Škótsku, musí byť platné aj krymské

SIMFEROPOL - Krymské vedenie podporuje referendum o nezávislosti Škótska, uviedol dnes v Simferopole predseda krymskej vlády Sergej Aksionov.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil, že ak bude uznané za platné škótske referendum, bude musieť byť uznaný za platný aj plebiscit o nezávislosti Krymského polostrova, ktorý sa uskutočnil v marci tohto roku. Na základe jeho výsledkov sa Krymský polostrov a mesto Sevastopol stali novými subjektmi Ruskej federácie.
     

Agentúra ITAR-TASS, ktorá o tom informovala, citovala Aksionova, že "bude zaujímavé sledovať, ako budú analogický proces (ako na Kryme a týkajúci sa Škótska) pertraktovať západné štáty". 
     

"Nás sa za to pokúšajú verejne ponížiť, pošpiniť, obmedzujú nám možnosti podnikať. Radi sa pozrieme, ako budú konať vo vzťahu k vlastným občanom," poznamenal Aksionov.
     

Aksionov zdôraznil, že referendum o nezávislosti Škótska, ktoré sa uskutoční 18. septembra, podporuje.
     

V mesiacoch pred začiatkom kampane prieskumy opakovane naznačovali, že referendum sa skončí porážkou nacionalistov. V ostatných týždňoch sa však rozdiel medzi oboma tábormi začal zmenšovať a podľa v utorok zverejneného prieskumu stúpenci zotrvania Škótska v Spojenom kráľovstve deväť dní pred referendom najtesnejším rozdielom jedného percentuálneho bodu viedli nad zástancami nezávislosti.
     

Pripojenie Krymského polostrova k subjektom Ruskej federácie vyvolalo najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve.
     

Od prelomu februára a marca sa údajní príslušníci krymskej domobrany a uniformovaní neoznačení ozbrojenci zmocnili postupne všetkých vojenských objektov patriacich na Kryme ukrajinskej armáde. Časť ukrajinských vojakov a dôstojníkov neskôr vstúpila do služieb ruskej armády, ostatných ukrajinských vojakov kyjevská vláda 24. marca stiahla na pevninu.
     

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. 
     

Predchádzalo tomu 16. marca referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku. Referendum iniciovalo nové silne proruské vedenie krymskej autonómie, ktoré neuznalo novú ukrajinskú vládu vytvorenú po protivládnych nepokojoch.
     

Nové ukrajinské vedenie i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sériu sankcií, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies