Akrobatická senzácia: Prešiel po lane ponad Veľký kaňon v Arizone bez istenia!

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 06:25 • 2 min
Akrobatická senzácia: Prešiel po lane ponad Veľký kaňon v Arizone bez istenia!

SAN FRANCISCO- Americký povrazolezec Nik Wallenda v nedeľu ako prvý človek na svete prešiel po lane ponad svetoznámy Grand Canyon (Veľký kaňon) v americkom štáte Arizona.

slovakia

left justify in out

Trasu dlhú 425 metrov prekonal po 17.00 h miestneho času po päť centimetrov hrubom oceľovom lane v závratnej výške 457 metrov za necelých 23 minút. Tridsaťštyriročný dobrodruh nebol pritom nijako istený a v prípade nehody by sa zrútil do rieky Little Colorado River.

Napínavý výkon z územia rezervácie indiánskeho kmeňa Navajo vysielala v priamom prenose do mnohých krajín sveta televízia Discovery. Priamo na mieste ho na obrazovke sledovalo asi 600 divákov.

Nik Wallenda, ktorý patrí do siedmej generácie cirkusovej rodiny Flying Wallendas (Lietajúci Wallendovci), si chcel svojím riskantným výkonom uctiť pamiatku pradeda Karla Wallendu. Tento rodák z nemeckého Magdeburgu zahynul v roku 1978 v Portoriku pri páde z lana vo veku 73 rokov. Podobne skončili aj ďalší členovia rodiny Wallendovcov, napríklad Nikov bratranec a strýko.

Nik Wallenda sníval o prekročení Veľkého kaňonu od tínedžerských čias. Podarilo sa mu to rok po tom, čo na lane prešiel ponad Niagarské vodopády a zapísal sa tým siedmykrát do Guinnessovej knihy rekordov.

Pri najnovšom výkone mal Wallenda na sebe mikrofón a dve kamery - jedna sledovala vyschnuté riečisko pod jeho nohami, druhá bola otočená v smere jeho pohľadu. Obuté mal kožené topánky s podrážkou z losej kože, ktorá mu pomohla udržať priľnavosť na oceľovom lane. Počas balansovania na lane sa modlil k Ježišovi.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona