Akreditačná komisia upozorňuje na veľké množstvo univerzít

NETKY.SK • 20 November 2014, 15:00 • 2 min
Akreditačná komisia upozorňuje na veľké množstvo univerzít

BRATISLAVA - Na Slovensku máme priveľa univerzít, ktoré poskytujú všetky tri stupne vysokoškolského vzdelávania. Súčasne u nás chýbajú vysoké školy orientované na bakalárske štúdium s priamym zameraním na prax.

slovakia

left justify in out

Konštatuje to Akreditačná komisia s tým, že vysoký počet škôl súvisí s vysokým počtom prijímaných študentov. Komisia preto navrhuje odstrániť financovanie podľa počtu študentov na vysokých školách a zvážiť zavedenie maximálneho počtu študentov pre niektoré študijné programy. Správu o činnosti Akreditačnej komisie za obdobie od 1. januára 2012 do 31. decembra 2013 dnes zobrala vláda na vedomie.

 

Ministerstvo školstva v predkladacej správe tvrdí, že počet univerzít či vysokých škôl má len okrajový vplyv na kvalitu vysokoškolského vzdelávania. Podstatnejší vplyv má podľa ministerstva štruktúra vysokoškolského vzdelávania a personálne a finančné zabezpečenie študijných programov. Ministerstvo považuje za dôležité, že Akreditačná komisia, ktorá je poradným orgánom vlády, má možnosť prostredníctvom kritérií akreditácie nastaviť podmienky vstupu pre poskytovateľov vysokoškolského vzdelávania, a tým prirodzene regulovať počet poskytovateľov vysokoškolského vzdelávania s ohľadom na kvalitatívne požiadavky a potreby personálneho zabezpečenia. Ministerstvo očakáva, že Akreditačná komisia navrhne osobitné kritériá pre profesijne orientované bakalárskej študijné programy, ktoré budú zamerané na posilňovanie väzby vysokoškolského vzdelávania na trh práce. 

 

Akreditačná komisia upozorňuje aj na to, že skladba študijných programov na viacerých vysokých školách je nevyhovujúca a niektoré vysoké školy poskytujú často vzdelávanie bez náležitej kvality a s veľmi slabou väzbou na vedecký výskum. "Presadilo sa masové vzdelávanie na úkor kvality. Takáto dlhodobá situácia môže mať vážne dôsledky pre budúcnosť znalostnej ekonomiky, kultúry štátu i nášho výskumu," tvrdí Akreditačná komisia vo svojej správe. Na jednej strane máme podľa komisie veľa študentov a programov zameraných na sociálnu prácu, manažment, verejnú správu, právo, politológiu a masmediálnu komunikáciu a na druhej strane menej študijných programov a študentov v študijných odboroch prírodných a technických vied. Podľa komisie by tak mali štipendiami zvýhodniť študentov technických smerov a vybraných prírodovedných smerov. Znížiť chce aj celkový počet bakalárskych programov a navrhuje zvážiť zavedenie maximálneho počtu študentov pre niektoré študijné programy. Ministerstvo v predkladacej správe konštatuje, že v súlade s odporúčaniami Akreditačnej komisie sa už schválil systém odborových motivačných štipendií, na ktoré boli zo štátneho rozpočtu po prvý raz vyčlenené peniaze v tomto roku, a to pre prírodovedné a technické študijné odbory.

 

Ako problém vidí komisia aj nízku kvalitu novovymenovaných docentov a profesorov. "Z tohto dôvodu komisia sprísnila kritériá na posudzovanie spôsobilosti uskutočňovať habilitačné konanie a vymenúvacie konanie na vysokých školách a určila pre každý študijný odbor jednotné minimálne kritériá pre celú SR. Ako jeden z možných nástrojov pohľadu na diferencovanú kvalitu profesorov navrhujeme, aby sa zaviedla kategória ´výskumný profesor´, kde by bola nevyhnutná, ale nie jediná podmienka, získanie vedeckej hodnosti ´doktor vied´," uvádza komisia vo svojej správe. Ministerstvo tvrdí, že podporuje Akreditačnú komisiu v tom, aby vyžadovala od vysokých škôl náročné kritériá pri vymenúvaní profesorov, založené vo výskumnej činnosti, a dostatočne náročné kritériá pri habilitačnom konaní. V predkladacej správe zároveň konštatuje, že Akreditačná komisia nešpecifikuje podrobnejšie väzby výskumného profesora na ostatné aspekty činnosti vysokých škôl a teda nie je možné posúdiť prínos zavedenia tejto funkcie. Komisia tiež odporúča riešiť prípady, ktoré degradujú vysoké školstvo v očiach verejnosti. Ako dodáva, je potrebné zvýšiť kontrolu priamej výučby na vysokých školách neohlásenými návštevami členmi komisie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies