Akreditačná komisia po nových skutočnostiach odporučila zrušiť akreditáciu zariadeniu Čistý deň

NETKY.SK • 23 August 2017, 15:33 • 2 min
Akreditačná komisia po nových skutočnostiach odporučila zrušiť akreditáciu zariadeniu Čistý deň

BRATISLAVA - Akreditačná komisia ministerstva práce odporučila zrušiť akreditáciu resocializačnému stredisku Čistý deň v Galante.

slovakia

left justify in out

Komisia sa na svojom dnešnom zasadaní zaoberala novými skutočnosťami a zhodla sa, že existuje odôvodnená hrozba, že môže byť ohrozený život, zdravie a vývin dieťaťa, ale i obava, že resocializačný program v Čistom dni neplní zákonný účel. Agentúru SITA o tom informovala Daniela Rodinová z tlačového odboru ministerstva práce.

Ministerstvo pripraví rozhodnutie o zrušení akreditácie resocializačnému stredisku Čistý deň a jeho vydanie oznámi Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré začne pracovať na premiestnení klientov tohto centra. Zariadenie sa môže proti rozhodnutiu ministerstva do 15 dní odvolať, pričom v druhom stupni rozhoduje na návrh rozkladovej komisie minister.

Ministerstvo v polovici augusta informovalo, že zruší akreditáciu Čistému dňu. Dôvodom bolo potvrdenie polície, že v obnovenom trestnom konaní vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania proti bývalému pracovníkovi resocializačného strediska. Podľa rodičov klientov trestný čin konkrétnej osoby nie je dôvod na odobratie akreditácie zariadeniu. Z listu rodičov vyplýva, že za návrhom vedenia rezortu na odobratie akreditácie vidia tlak na ministra Jána Richtera a osočovanie jeho osoby „zo strany opozičných politikov, ako aj zo strany médií a verejnosti“.

Zariadenie Čistý deň čelilo viacerým podozreniam zo zneužívania chovancov, ktoré preverovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, generálna prokuratúra i polícia, pričom vyšetrovanie niektorých prípadov ešte nie je ukončené. Ministerstvo napriek odporúčaniu jeho akreditačnej komisie Čistému dňu akreditáciu na vykonávanie činnosti vo februári neodobralo. Pre kauzu sa opozícia v parlamente snažila dokonca vysloviť nedôveru ministrovi Jánovi Richterovi.

V polovici augusta ministerstvo zmenilo postoj a oznámilo, že bezodkladne zruší akreditáciu resocializačnému stredisku Čistý deň. Krajské riaditeľstvo polície v Trenčíne rezortu potvrdilo, že v obnovenom trestnom konaní jeho vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania voči bývalému pracovníkovi resocializačného strediska. Na vydanie rozhodnutia o odobratí akreditácie potrebuje ministerstvo vyjadrenie akreditačnej komisie. Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter 14. augusta vyhlásil, že rozhodnutie Akreditačnej komisie bude akceptovať. „Nastala úplne nová situácia. Vždy som tvrdil, že budem operatívne reagovať na ďalšie zistenia, ktoré prídu od orgánov činných v trestnom konaní. Myslím, že Akreditačná komisia bude veľmi promptne konať a ja budem akceptovať toto rozhodnutie,“ povedal vtedy novinárom Richter.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona