Akreditačná komisia navrhuje aktualizovať sústavu študijných odborov

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 13:56 • 2 min
Akreditačná komisia navrhuje aktualizovať sústavu študijných odborov

BRATISLAVA – V sústave študijných odborov pre vysoké školy, ktorú spravuje ministerstvo školstva, dôjde pravdepodobne v budúcnosti k zmenám. Akreditačná komisia (AK) poukazuje na to, že niektoré študijné odbory sú už neaktuálne a navrhuje ich inováciu.

slovakia

left justify in out

Aktuálna sústava vznikla v období rokov 2002 až 2003 a obsahuje študijné odbory, v ktorých môžu vysoké školy poskytovať vysokoškolské vzdelávanie. "Problém je v tom, že sú zastarané (študijné odbory, pozn. TASR) a že boli robené pred viacerými rokmi, čiže nekopírujú vývoj nových študijných odborov," vysvetlil pre TASR predseda Akreditačnej komisie Ľubor Fišera.

 

Zástupcovia AK o tomto probléme hovorili aj s ministrom školstva Jurajom Draxlerom na aprílovom zasadnutí komisie. Podľa zápisnice zo zasadnutia na tento stav AK upozornila v minulosti už viackrát osobitnými uzneseniami, ako aj informáciami v správach o činnosti predkladaných za uplynulé roky vláde SR.

 

Rezort školstva podľa hovorkyne Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej už pripravuje analýzu sústavy študijných odborov. "V súčasnosti však prebieha komplexná akreditácia činností vysokých škôl, ktorá nevytvára priestor na zásadnejšie zmeny v sústave študijných odborov," dodala hovorkyňa.

 

Podľa Fišeru bude Akreditačná komisia v tomto smere navrhovať zmeny po skončení komplexnej akreditácie vysokých škôl. Akreditácia prvých 22 vysokých škôl by sa mala skončiť počas leta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona