Gruzínske rekreačné strediská zahrnula panika, nevedia ako prežijú bez ruských turistov

NETKY.SK • 2 Júl 2019, 10:10 • 2 min
Gruzínske rekreačné strediská zahrnula panika, nevedia ako prežijú bez ruských turistov

KOBULETI – Ruský prezident Vladimír Putin podpísal dňa 21. júna dekrét o zákaze leteckej dopravy pre všetkých ruských občanov, ktorí by chceli letieť do Gruzínska. Moskva sa po útoku na zástupcu Štátnej dumy Sergeja Gavrilova v Tbilisi rozhodla prerušiť všetky lety z Ruska do tejto krajiny. Následne sa v Gruzínsku začali konať anti-ruské protesty.

slovakia

left justify in out

Majitelia súkromných hotelov a penziónov v gruzínskom letovisku Kobuleti vyšli protestovať do ulíc. Ich hlavnými klientmi boli ruskí rekreanti, ktorých počet v Gruzínsku sa zavedením tohto nariadenia zníži o viac ako polovicu. Zástupcovia cestovného ruchu žiadajú úrady, aby im odložili pôžičky, ktoré si mnohí miestni obyvatelia zobrali pred začiatkom tejto letnej sezóny.

 

gruzínska ministerkyňa hospodárstva Natalia Turnava sa už stihla s demonštrantmi stretnúť a sľúbila im, že úrady sa budú snažiť zmierniť prípadné straty hotelierov. Majitelia hotelov však so stretnutím neboli spokojní.

 

"Hovoria, že môžu prilákať turistov z Iránu alebo iných krajín. Ale z akých krajín by k nám prišli? Klamu nám. Možno, že niekto príde, ale bude to asi len chabých 5 %. Pokiaľ to budú Európania, tak tí pôjdu do drahých hotelov, a priemerný súkromný sektor tým len utrpí. Už teraz som v mínuse asi 10 tisíc dolárov,"  vyjadril sa organizátor protestov Malkhaz Khabazi, majiteľ malého hotela v Kobuleti. 

 

Za zhoršením vzťahov s Ruskom sú podľa neho politici, no väčšina Gruzíncov si želá udržiavanie priateľských vzťahov medzi oboma štátmi.

 

"Mnohí ruskí turisti teraz odišli a snažili sme sa ich odprevadiť čo najlepšie, aby sme v nich všetci zanechali dobrý dojem. Ja osobne som žil v Rusku 10 rokov, a z toho dva roky som pôsobil v armáde. je to moja druhá vlasť. Mám tam veľa priateľov a príbuzných. Mali by sme si vážiť jeden druhého. Nenávisť medzi národmi vytvárajú politici, tak isto u nás, ako aj na Ukrajine," vyhlásil Khabazi.

 

Zástupca cestovného ruchu Vladimír Aspanidze sa zasevyjadril, že jeho spoločnosť v tomto roku stratí približne polovicu svojich príjmov, ale naďalej verí, že obyvatelia Ruska budú môcť prísť do Gruzínska. "Vždy sme žili v harmónii. Toto všetko je len politika." Neverí tomu, že by turisti z iných krajín mohli zachrániť momentálnu situáciu.

 

Národná banka Gruzínska odhaduje celkové straty.

 

Vyhlásenie Národnej banky konštatuje, že pokles sadzby lari (peniaze v Gruzínsku) je za posledné dni ovplyvnené kvôli informáciám o plánovanom znížení toku turistov z Ruska, čo následne ovplyvnilo devízový trh.

 

 

 

"Podľa predbežných odhadov stratí ekonomika Gruzínska do konca roka približne 200 až 300 miliónov dolárov na cestovnom ruchu. Tento vonkajší šok ovplyvní aj kurz lari," uvedené vo vyhlásení.

                



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona