Ako zatočiť s únavou?

NETKY.SK • 7 Január 2014, 12:00 • 2 min
Ako zatočiť s únavou?

BRATISLAVA – Nemôžete zaspať, v noci sa niekoľkokrát prebudíte alebo sa budíte predčasne? Cítite sa ráno unavene akoby ste spali iba chvíľu? Asi niečo robíte zle. Tu je pár tipov, ktoré vám zaistia kvalitný spánok.

slovakia

left justify in out

Choďte spať v rovnakú hodinu

Poznáte to, raz idete spať o druhej ráno, inokedy už o ôsmej zaspávate na gauči. Je preto jasné, že o kvalitnom spánku si môžete nechať iba snívať. Rovnako ako u malého dieťaťa aj vaše telo potrebuje pravidelný režim. Určite si preto hodinu a tú sa snažte dodrživať.

Zabudnite na kofeín

Káva, kola, zelený čaj a energy nápoje si večer odpustite. Nielen, že obsahujú priveľa cukru ale práve kofeín zabráni spánku aj keď sa budete cítiť vyčerpane. Starším ľuďom káva niekedy naopak prispieva k dobrému spánku, u väčšiny ľudí to bohužiaľ neplatí.

Spite samy

Nie, že by ste mali z manželskej postele vykopnúť svoju polovičku, ale samostatná posteľ tiež nie je k zahodeniu. Máme na mysli aby ste vo vašej posteli spali iba vy. Deti alebo zvieratká do vašej postele nepatria. Ani si to neuvedomíte, ale vaše podvedomie stále pracuje a dáva pozor, aby ste vaše dieťa alebo psa nezaľahli alebo nekopli. To môže mať za následok že ráno budete nevyspatý.

Vyskúšajte bylinky

Ak vás problémy so zaspávaním trápia často, vyskúšajte silu byliniek. Veľmi obľúbená je medovka lekárska vo forme čaju. Pite ho pol hodinu pred spánkom. Bylinky môžete pridať aj do horúceho kúpeľa, kde sa príjemne uvoľníte a unavíte.

Večerná relaxácia

Je dobré telo unaviť, potom sa mu bude chcieť spať. Ak môžete doprajte si večer prechádzku napríklad so psom, prejdite sa a nadýchajte čerstvého vzduchu. Večer si môžete zacvičiť jógu alebo vypočuť relaxačnú hudbu, jednoducho je dobré dostať telo do kľudu a postupne ho pripraviť na to, že o chvíľu pôjde do postele.

Spite v chlade, tme a tichu

Pokiaľ máte v spálni príliš teplo, vaše telo sa potí a neuvoľní sa. Ideálna teplota pre spánok je 18 stupňov. Aj malé osvetlenie z ulice môže behom spánku rušiť. Snažte sa preto o čo najväčšie zatemnenie, vaše telo to isto ocení. Aj tie najmenšie rušivé elementy odstráňte zo spálne, či už ide o tikajúce hodiny alebo stále pípajúci mobil. Pokúste sa o absolútny kľud.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies