Ako vyzerá sviatok zamilovaných vo svete?

NETKY.SK • 14 Február 2018, 14:59 • 2 min
Ako vyzerá sviatok zamilovaných vo svete?

Každý z nás potrebuje k životu prejavy lásky a priateľstva v podobe bozkov či objatí alebo pohladení, ktoré v každom z nás prebúdzajú tie najkrajšie pocity. Prečo teda aspoň jeden deň v roku neprežívať lásku ešte intenzívnejšie? Vedeli ste, že sv. Valentín sa po celom svete slávi inak?

slovakia

left justify in out

Sviatok zamilovaných sa oslavuje 14. februára naprieč celým svetom. A zatiaľ čo u nás si dávame srdce z čokolády, kvety a iné drobnosti, inde vo svete sú zvyky trochu odlišné.

 

Dánsko

V Dánsku sa oslavuje len od deväťdesiatych rokov. Napriek tomu je veľmi obľúbený a okrem romantických valentínok si zaľúbenci vymieňajú aj lisované snežienky. Valentínky sa tu zásadne nepodpisujú menom, ale bodkami a prijímateľ musí uhádnuť, od koho valentínka je. Ak sa mu to podarí, na Veľkú noc dostane čokoládové vajíčko.

 

Južná Kórea

Sviatok Sv. Valentína majú v Južnej Kórei na starosť ženy. Dávajú mužom 14. februára čokoládu, ich priazeň potom môžu muži opätovať presne o mesiac neskôr na takzvaný Biely deň, kedy ženám darujú sladkosti. O ďalší mesiac neskôr nasleduje Čierny deň, kedy sa nezadaní schádzajú nad tanierom čiernych rezancov Jajangmyeon a lamentujú nad svojou osamelosťou.

 

Paríž

Paríž zažíva každoročne na Sv. Valentína nájazdy zamilovaných párov. Tie až do roku 2015 zamykali zámky na moste Pont des Arts a hádzali kľúčky do Seiny, teraz má most nové zábradlie, na ktorý sa už zámky pripnúť nedajú. Významné oslavy prebiehajú v dedine St. Valentin, ktorá je vyzdobená kvetmi a v ktorej sa konajú svadby a ďalšie romantické aktivity.

 

Taliansko

Stará talianska legenda hovorí, že prvý muž, ktorého slobodná žena v tento deň stretne, sa do roka stane jej manželom. Alebo aspoň nejaký veľmi podobný muž... Romantická večera a kvety sú samozrejmosťou, obľúbeným darčekom je Bacci Perugina, teda malé orieškové čokoládky v tvare srdiečka. Ak dostanete od Taliana červené ruže, pozorne ich spočítajte, každý počet má totiž svoj význam! 12 ruží znamená „Zostaň so mnou“, 3 vravia „Milujem ťa“ a 9 znamená „Spolu na celý život“. Ak ste dostali presne 108 ruží, tak gratulujeme, práve vás bez slov požiadal o ruku!

 

Veľká Británia

Skôr v predvečer sviatku Sv. Valentína kládli anglické ženy na svoje vankúše päť lístkov bobkového listu, ktoré mali priniesť sny o ich budúcom manželovi. Dnes prebiehajú oslavy tradične, teda s ružami, čokoládou a originálnymi želaniami, nechýba romantická večera.

 

obrazok

 

Japonsko

Sviatok zamilovaných sa v Japonsku prvýkrát objavil v roku 1936. Ženy dávajú čokoládu prakticky všetkým mužom, vrátane kolegov, pričom tí obľúbení a milovaní dostanú kvalitnú sladkosť, menej obľúbení potom lacný kúsok "z povinnosti." V osemdesiatych rokoch Národná asociácia výrobcov cukroviniek vyhlásila 14. marec dňom, kedy majú dať sladkosť naopak muži ženám - ideálne dvakrát až trikrát drahší, než sami dostali o mesiac skôr. Pokiaľ má rovnakú hodnotu, je považovaná za znamenie pre koniec vzťahu.

 

Juhoafrická republika

Valentínska tradícia v Juhoafrickej republike vychádza zo starorímske slávnosti Lupercalia. Mladé ženy celý deň nosia na rukáve meno svojho milého, ktorý tak môže zistiť, že sa im páči.

 

Nemecko

Symbolom lásky a šťastia je pri valentínskych oslavách v Nemecku prasa - páry si dávajú perníčky v tvare prasiatok s romantickými odkazmi, čokoládové prasiatka aj obrázky s bravčovou tématikou.

 

Mexiko

Štrnásty február je v Mexiku dňom lásky a priateľstva, darčeky teda dostávajú nielen zamilovaní, ale aj priatelia. Najčastejšie vo forme kvetov, plyšákov a balónikov.

 

Filipíny

Na Filipínach nesie sviatok exotický názov Araw ng mga Puso. Rad párov ho využíva k mäsovým svadbám, ktoré tu nezriedka sponzoruje štát ako službu verejnosti.


 


 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies