Ako vyzerá Lockdown v praxi? V Izraeli to majú napríklad takto

NETKY.SK • 12 Október 2020, 07:57 • 2 min
Ako vyzerá Lockdown v praxi? V Izraeli to majú napríklad takto

V súvislosti s rastúcim počtom nakazených a zavedením druhého núdzového stavu predovšetkým politici čoraz častejšie skloňujú termín Lockdown. To v preklade znamená "uzamknutie" alebo "uzavretie".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Plošnú karanténu, teda obmedzenie voľného pohybu osôb mimo bydliska, už na jar Slovenská republika zažila. U nás to nazval už na jar premiér Igor Matovič ako tzv. Blackout.  

 

AKTUALIZÁCIA - REPORTÁŽ: Prísnejšie opatrenia cez sviatky sú podľa prezidentky SR potrebné

 

Dohliada aj polícia

Prísnejšie reštrikcie platia už teraz napríklad v Izraeli, kde je mimo prevádzky väčšina verejnej dopravy a služieb. Ľudia sa tam smú zdržiavať nanajvýš jeden kilometer od domova. Slovenská vláda oznámila nové opatrenia v nedeľu, platiť majú od štvrtka.

 

Zhruba 9-miliónový Izrael zaviedol prísne karanténne opatrenia na konci septembra. Aktuálne tam sú zatvorené všetky podniky, ktoré nie sú kľúčové pre chod štátu. Vláda tiež obmedzila voľný pohyb obyvateľov na nevyhnutné cesty.

 

img

Ľudia nakupujú na trhu v Jeruzaleme v piatok 18. septembra 2020. Zdroj: TASR/AP Photo/Maya Alleruzzo

 

Inak sa ľudia môžu pohybovať nanajvýš jeden kilometer od domova. Na dodržiavanie pravidiel striktne dohliada polícia.

 

V krajine to teraz reálne vyzerá tak, že sú zatvorené všetky školy, športové centrá i veľké supermarkety. Otvorené sú len podniky, ktoré sú na osobitnom zozname schválenom vládou. Zatvorené sú ale aj napríklad kaderníctva. Otvorené zostali napríklad lekárne, obchody s domácimi potrebami alebo obchody s jedlom.

 

Premiér Matovič hovorí o posledných opatreniach, pokračovať bude už len lockdown

 

V Izraeli platí celoplošná uzávera od 18. októbra. Opatrenia boli ale v priebehu ešte sprísnené. Krajina obmedzila zhromažďovanie osôb, zakázané sú teda napríklad demonštrácie. Došlo tiež k uzavretiu synagóg.

 

Lockdown môže ohroziť našu ekonomiku

Rastúci počet nových prípadov nákazy koronavírusom znamená hrozbu pre obnovu hospodárstva eurozóny. Vyhlásil to hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB) Philip Lane. Kľúčová otázka, ktorú sprevádza vysoký stupeň neistoty je, kedy sa podarí stabilizovať šírenie vírusu, povedal Lane v rozhovore pre denník Wall Street Journal (WSJ).

 

Miera inflácie v menovej únii má podľa aktuálnych prognóz ECB v horizonte dvoch rokoch dosiahnuť 1,3 percenta. To je hlboko pod úrovňou tesne menej ako dve percentá, ktorú považuje ECB za primeranú z pohľadu udržania cenovej stability. Lane pripustil, že inflácia je od cieľa „veľmi vzdialená“. Tlmil ale očakávania, že banka už tento mesiac oznámi ďalšie stimulačné opatrenia. ECB si podľa neho počká, ako na mimoriadnu situáciu zareagujú vlády, napríklad aj v návrhoch budúcoročných štátnych rozpočtov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies