Ako vychovať schopné dieťa? Tu je rada odborníkov!

NETKY.SK • 12 Február 2019, 13:35 • 2 min
Ako vychovať schopné dieťa? Tu je rada odborníkov!

Každý rodič chce pre svoje dieťa len to najlepšie, no nič netreba preháňať.

slovakia

left justify in out

Výchova dieťaťa je zodpovedná a komplikovaná vec. Je samozrejmé, že rodič chce svojmu potomkovi odovzdať len to najlepšie, prípadne mu dopriať všetko, čo jemu samému dopriate nebolo. Najmä moderní rodičia však často v tejto snahe svoje dieťa preťažujú, ba čo viac, potláčajú jeho vlastnú kreativitu a rozvoj logického myslenia.

 

Len čo sa vytúžené bábätko narodí, mamička rozmýšľa, akú aktivitu pre neho vymyslí. Plávanie v bazéne či cvičenie matiek a detí, chce urobiť všetko pre to, aby z neho vyrástol šikovný, múdry a šťastný človek. Tu si však treba dať pozor, nechajte svojim deťom vlastný priestor!

 

img

 

Odborníci radia, aby sme deťom „dali dýchať“. Ak budeme odmalička organizovať každú minútu ich času a riešiť všetky problémy za nich, potlačíme ich vlastnú schopnosť vysporiadať sa s najrôznejšími situáciami. Je dôležité, aby dieťa malo svoj vlastný čas, ktorý môže tráviť tak, ako uzná za vhodné.

 

Experti radia, aby sme deti vychovávali k samostatnosti. Nechajte ich trošku sa „popasovať so životom“. Podporte ich a poraďte im, no neriešte všetko za nich. To je jediný spôsob, ako si dokážu vybudovať silnú osobnosť celkom prirodzene.

 

img

 

Dôležité je aj to, aby sme dieťa nechali samostatne rozhodovať o svojich aktivitách. Pokiaľ sa matka svojej ratolesti nepretržite stopercentne venuje a vymýšľa pre ňu hry, dieťa sa naučí len pasívne prijímať podnety bez toho, aby vytváralo vlastné nápady. A to nie je optimálne.

 

img

 

Staršie deti je vhodné postupne zapájať do chodu domácnosti. Treba ich poverovať rôznymi úlohami, avšak vždy len takými, ktoré dokážu zvládnuť bez vašej pomoci. Za každý úspech ich treba pochváliť, čím podporíte ich sebavedomie.

 

Platí teda staré známe pravidlo, že všetkého veľa škodí. Aj rodičovskej lásky a pozornosti. Veď napokon, najlepšie sa učíme na vlastných chybách. Aj dieťa sa sem-tam musí trošičku popáliť, aby vedelo, ako veci fungujú.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies