Ako vybrať spoločenskú hru pre dieťa

NETKY.SK • 7 December 2012, 13:57 • 2 min
Ako vybrať spoločenskú hru pre dieťa

Ako vybrať spoločenskú hru pre dieťa - Life style Pekný darček sa dá vybrať viacerými spôsobmi – napríklad prechádzka po obchodoch a na spôsob z rozprávky o Popoluške (čo mi cvrngne do nosa) sa z nej vrátiť s darčekom. Niektorí sa pred takouto nákupnou pr

slovakia

left justify in out

img

Pekný darček sa dá vybrať viacerými spôsobmi – napríklad prechádzka po obchodoch a na spôsob z rozprávky o Popoluške (čo mi cvrngne do nosa) sa z nej vrátiť s darčekom. Niektorí sa pred takouto nákupnou prechádzkou vopred zamyslia a vymýšľajú a plánujú. Niektorí sa priamo opýtajú „čo chceš pod stromček“? No pri deťoch to nie je tak ľahké, nechceme im predsa pokaziť prekvapenie. A naopak chceme vidieť ich tváre a najmä oči, keď vybaľujú a objavujú. Ale zároveň by sme im radi darovali niečo, čo ich nielen poteší, ale aj (stačí iba tajne, nenápadne) naučí a niečo v nich rozvinie. Nech nám rastú do krásy. Preto je tento článok iHRYska venovaný hrám pre deti, hrám ktoré prinesú zábavu, ale aj čosi navyše.

Spoločenských hier je nesmierne veľa a stále pribúdajú ďalšie. Dobré je, že sa rozširuje aj ponuka hier pre drobcov (od trojročných cez predškolákov až po malých školákov). A nájsť sa medzi nimi dajú mnohé krásne a inšpiratívne nápady. Naša dnešná malá rada znie: skúste si rozmyslieť, aké schopnosti by mala hra u vašeho dieťaťa rozvinúť. Potom nebudete odkázaní iba na najkrajší obrázok na obale hry a na náhodu, o čom a aká dobrá tá hra je... A na inšpiráciu prinášame nápady na hry rozvíjajúce rôzne oblasti detskej osôbky. 

Pre šikovné ruky – jemná motorika 

Jazýček medzi zubami a úplné sústredenie, hlavne nech sa ten hrad nezrúti! Sú hry, ktoré tvorivo vedú deti do plnenia úloh, pri ktorých rozvíjajú šikovnosť. 

Na zemi ohrádka, v jej strede strašiak a všade okolo neho malé drevené kapustičky rôznych farieb. Tak vyzerá pripravená hra Curli Kuller. Každý z malých hráčov dostane svojho slimáčika (diskovitého tvaru) a pomocou drevenej rozbehovej dráhy sa ho snaží namieriť medzi kapustu tak, aby slimák zjedol (zhodil) tie správne hlávky. V hre Šnúrky a dierky deti prevliekajú šnúrky dierkami a dopĺňajú ich farbami pekné obrázky. Zajíc v pytli je pekná hra pre trojročné, ale aj staršie deti, v najnáročnejšej verzii naslepo, rozoznávajúc tvary hmatom, vyberajú z vrecúška správne predmety. Aj mnohé z hlavolamov sú pre tých najmenších výzvou - napríklad Deň a noc, v ktorom sa navliekajú drevené dieliky na stojan. 

Propedeutika počtov a počítanie 

Pod týmto odborným názvom sa ukrýva jednoduchá vec – neučíte deti počítať priamo, ale počítate vy a na deti sa pri tom niečo „nalepí“. No a to druhé, počítanie, sa dá zlepšovať aj veľmi zábavným spôsobom. 

Pre štvorročné deti napríklad hra Viva Topo o mačke a myšiach – učia sa počítať a zároveň rozhodovať, čo je výhodnejšie (vrabec na streche, alebo kus syra v hrsti). Iným príkladom, pre staršie deti, je Adios Amigos, prestrelka v mexickej púšti, kde však namiesto guliek lieta matematika. Novinka na trhu Noe je výborným cvičením počítania, nakladanie zvieratiek na archu baví aj starších hráčov. A má krásnu darčekovú plechovú krabičku. Pekným príkladom je aj hra Superfarmár, plná neustáleho prepočítavania. 

Zábava a vedomosti zároveň 

Kombinácia zriedkavá, ale o to žiadanejšia. Dá sa nájsť. 

Nenechajte sa odradiť českým názvom hry Umí prase létat. Skrýva krásnu a jednoduchú hru – v kruhu sú rozostavené rôzne vlastnosti či popisy zvierat (vajíčko, pancier, les, krídla, listy, voda,...) a akonáhle je do stredu kruhu položená kartička s nejakým zvieratkom (v hre je ich celá kôpka), deti v rýchlosti pomocou žetónikov priraďujú zvieratku vlastnosti, prípadne popisujú kde žije a čím sa živí. Hra Wildlife s pomocou dvoch DVD z ktorých sa púšťajú krátke filmíky zavedie deti do divokej prírody Afriky – odpovedajú na otázky a jazdia svojimi džípmi po savane. Pre menších je nápadito vytvorený Môj prvý kvíz, prestrčením pršteka sa určuje správna možnosť. Populárnou sa stala séria hier V kocke! - v slovenčine vyšli tri: Svet, Moje prvé obrázky a Vynálezy. 

Predstavivosť a fantázia 

Deti jej majú nesmierne množstvo, ale učiť sa s ňou narábať je výzvou. 

Nádherné možnosti dáva hra Wolkenbilder – Obláčkové obrázky. Z rôznych dielikov obláčikov skladajú deti tvary podľa obrázkov na kartičkách, ostatní hráči hádajú, čo sa za oblakmi skrýva. Od najjednoduchšej verzie, kde sa deti iba hrajú s tvarmi sa dá pokročiť ďalej - trochu si skladanie naplánovať a vopred vybrať dieliky na obrázok. Skoro ako keby ste ležali na lúke, akurát tu tvoríte oblaky vy. Fantáziu potrebujete aj na vytváranie a rozprávanie príbehov v hre Príbehy z kociek. A plná zábavy a fantázie je aj verzia známej hry Activity vo verzii Deti a Junior Turbo. 

Logika 

Je potrebná vo väčšine hier. A krásne ju rozvíjajú hry pre jedného – rozmanité hlavolamy. 

Na rozdiel od známych hlavolamov, v ktorých raz niečo vylúštite a ostane vám iba zberač prachu na poličke, moderné hlavolamy majú série zadaní, od najľahších po najťažšie a zabavíte sa nad nimi celé hodiny. Sú od tých pre najmenších (Chytré autíčko, Zámecké schody), cez predškolácke (Piráti, Princ a drak) a školácke (Aqua Bella, Safari) až po tie pre veľkých (Titanic, Metro). Okrem hlavolamov odporúčame napríklad obľúbené hry Deti z Carcassonne pre štvorročných a Korytnačie preteky, jednu z najpredávanejších detských hier, ktorá baví aj dospelých. 

Pamäť, v tom sú deti šampióni 

A máme čo robiť, aby sme s nimi držali krok. A keďže ich to aj baví, je veľa hier, v ktorých je schopnosť pamätať si rôznym spôsobom zakomponovaná do fungovania. 

Pre najmenších je napríklad hra Turbulento, v ktorej je potrebá šikovnosť, keď pomocou púšťania drevených guličiek otáčate zaoblené dieliky zvieratiek. A keď dostanete za úlohu otočiť zvieratko, ktoré je už otočené, musíte si zase spomenúť, ktoré to bolo. Pamäť je dôležitá v ďalších krásnych detských hrách, pozrite si napríklad Kuraciu olympiádu, Sloniu pamäť, alebo rýchly a zábavný Aport! 

Základy stratégie 

Nielen pre generálov. Skôr tak potrebná schopnosť premyslieť si, čo je dobré spraviť a čo to spôsobí. A ako využiť možnosti čo najlepšie. 

Dobrým príkladom je Giro Galoppo, dostihové preteky, v ktorých sa ale nepohybuje hráč svojim jazdcom náhodne pomocou kociek, no používa karty pohybu, ktoré je potrebné starostlivo naplánovať. A zároveň sa snažiť odhadnúť postup ostatných hráčov. Pekná príprava na zložitejšie hry v neskoršom veku. A pekná príprava na život. Iným príkladom, pre staršie deti, je detská verzia známej hry Osadníci z Katanu Junior. Počítanie ju sprevádza od začiatku až do konca a pritom nenápadne. 

Postreh a rýchlosť 

Jedny z najzábavnejších hier, typické tým, že hrajú všetci naraz, sú jednoduché a netrvajú dlho. 

Dobble je jednou z najchcenejších hier iHRYska, medzi dospelými, aj pre deti. Odporúčame ho od 6 rokov. Má jednoduché pravidlá, viacero možností hrania, kruhové karty v plechovičke sú zárukou zábavy. Pre menších hráčov je rovnako vydarená hra Barvínek. A ak chcete zmenu, ale predsa len niečo podobné, odporúčame Ducha a Cink. 

Na záver 

Jednou z krásnych vecí na hrách je, že je v nich prioritou zábava a radosť, čas spolu s inými. A popri tom dávajú hráčom všeličo navyše. A nielen jednu vec – rôzne kombinácie vyššie popísaných faktorov. Múdry Ján Amos Komenský by mal radosť, pretože ožila škola hrou. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies