Ako vyberať hry pre deti

NETKY.SK • 19 December 2015, 13:32 • 2 min
Ako vyberať hry pre deti

BRATISLAVA - Ak ešte nemáte všetky darčeky nakúpené, pomôžeme vám s výberom hier pre vaše deti. Hračky nie sú len zábava, ale tiež pomáhajú deťom objavovať svet okolo nich. Hranie je dokonca nevyhnutné pre ich zdravý vývoj a rast, pretože ich učí riešiť problémy, sociálnu interakciu, rozvíjať logické myslenie i motorické schopnosti. Hračky majú pre deti veľký význam a mali by sa preto vyberať starostlivo. Základné orientačné vodítko pre výber hry je vek. Tohto pravidla sa však rodičia nemusia držať za každú cenu, zvlášť u bystrých, vyspelých potomkov je lepšie riadiť sa priamo podľa ich preferencií.

slovakia

left justify in out

Batoľa

Čím je dieťa menšie, tým farebnejšie hračky má v obľube. Už aj batoľatá ocenia hýbajúce sa farebné obrázky - síce nemusia rozumieť obsahu, nepoznajú jednotlivé predmety, napriek tomu ich so záujmom sledujú. V tomto veku je dobré myslieť aj na rozvoj jemnej motoriky, ku ktorej sú vhodné klasické drevené stavebnice, ktoré trénujú úchop celou dlaňou a súčasne dávajú priestor pre vlastnú tvorbu. V tejto vývojovej etape sú tak najvďačnejšími hračkami stavebnice a kocky.

 

Predškolský vek
Detti v mladšom školskom veku začínajú pozorovať a chápať činnosť dospelých a napodobňujú ju. Je dobré začať so skladačkami. Odporúča sa začať s jednoduchými, na ktorých sú dieťaťu známe motívy. Vôbec nevadí, keď chce dieťa skladanie opakovať aj napriek tomu, že je zrejmé, že už konkrétne skladačky dobre zvláda. 
Detské vnímanie a poznávanie okolitého sveta v staršom predškolskom veku je už tak bohaté, že si dokáže pomocou vhodných hračiek vytvoriť určité prostredie. Na rad by mali prichádzať náročnejšie stavebnice či skladačky, puzzle aj zjednodušené doskové hry. Tie by sme spočiatku mali dieťaťu ponúkať - najlepšie s pomocou staršieho súrodenca, alebo za asistencie rodičov. Dôležitou úlohou na začiatku nie sú veľké vzdelávacie ambície, ale aby sa dieťa naučilo s ostatnými hrať.

 

Školský vek

V školskom veku deti už rozumia hlbším princípom skladania a možno ich naviesť aj k zložitejším a trojrozmerným skládačkám. Dieťa sa učí, že hra má nejaké poradie hráčov, pravidlá, ktorými je nutné sa riadiť. Zažíva radosť z víťazstva a učí sa pozvoľna aj prehrávať. Postupne sa učí strategickému uvažovaniu, je ochotné riskovať, prehrať teraz trochu, aby za chvíľu mohlo vyhrať veľa. Navyše dochádza pri spoločnom hraní k rozvoju sociálnych vzťahov a komunikačných zručností. Najväčším prínosom doskových hier je tak posilňovanie súdržnosti rodiny, pretože medzi jednotlivými úlohami vzniká priestor na rozprávanie, kedy rodičia môžu s deťmi prebrať rôzne témy, na ktoré sa inak nedostáva čas.

 

Základom pre hranie je však nerušený a voľný čas, pretože je pre rozvoj dieťaťa dôležité, aby sa mohlo nejakú dobu hrať absolútne po svojom. Ak ho neustále prevádzame od jednej činnosti k druhej, tak, hoci sa jedná o činnosti zaujímavé a didakticky podnetné, nemá čas na túto voľnú hru a do istej miery obmedzujeme niektoré aspekty jeho rozvoja.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies