Ako vplýva denné svetlo na naše duševné zdravie?

NETKY.SK • 21 Marec 2023, 13:00 • 2 min
Ako vplýva denné svetlo na naše duševné zdravie?

BRATISLAVA - V čase, kedy duševným zdravím Slovákov otriasa spoločenská situácia, a začínajú sa prejavovať dôsledky pandémie, je potrebné premýšľať nad tým, ako ho zlepšiť. Riešenie máme doslova pred očami – so zlepšením nálady a mentálneho zdravia nám môže pomôcť aj pravidelný kontakt s denným svetlom.

slovakia

left justify in out

Náš život vo veľkej miere ovláda stres, príliš mnoho aktivít a málo oddychu. Práve oddych je mimoriadne dôležitý pre dobitie energie a mentálne zdravie. K jeho zlepšeniu môže dopomôcť dostatok denného svetla – aj to je jedno z kľúčových zistení prieskumu, ktorý vytvorila slovenská agentúra 2muse. Podľa neho si Slováci uvedomujú, že dostatok prirodzeného svetla a čerstvého vzduchu pozitívne vplýva na ich duševnú pohodu. Až 9 z 10 Slovákov vníma vplyv denného svetla na duševné zdravie a považuje ho za dôležité.

 

„Serotonín je známy ako hormón šťastia. Jeho tvorbu môžeme prirodzene podporiť viacerými spôsobmi. Jedným z nich je vystavovanie sa slnečnému žiareniu,“ vysvetľuje slovenská psychologička Denisa Debrecká. Dostatok denného svetla v interiéri pozitívne ovplyvňuje náladu 6 z 10 Slovákov.

 

img

 

Za dobrú náladu môže serotonín

 

Duševné zdravie človeka, no najmä jeho nálada, je komplexný systém, na ktorý vplývajú okrem našich myšlienok aj okolité vplyvy a vnemy. Za to, akú máme náladu, môžu hormóny. „Serotonín je pre fungovanie nášho tela a mysle nesmierne dôležitý. Jeho rola v našom tele je skutočne komplexná, ale zjednodušene môžeme povedať, že reguluje našu náladu, spánkový cyklus, termoreguláciu a apetít. Vedci ešte doteraz skúmajú rolu serotonínu v rámci ľudského zdravia a psychiky, ale čo vieme je, že jeho dysfunkcia môže byť spojená s úzkosťou, depresívnou náladou, ťažkosťami so sústredením a poruchami spánku,“ dopĺňa psychologička Denisa Debrecká. Ak sa človek pravidelne vystavuje dennému svetlu, môže dôjsť k zlepšeniu jeho nálady, zmierneniu úzkostí a ku kvalitnejšiemu spánku. Denné svetlo má priamy vplyv na cirkadiánny rytmus človeka, ktorý reguluje jeho spánkový cyklus.

 

Na dostatok denného svetla je potrebné myslieť v štádiu projektu

 

Pokiaľ plánujete stavbu domu alebo jeho rekonštrukciu, je potrebné myslieť na dostatok denného svetla už v štádiu projektu. Spôsobov, ako ho dostať napríklad pod strechu, je niekoľko – a všetky z nich prináša aj spoločnosť VELUX. Dánska firma sa dôležitosti denného svetla a čerstvého vzduchu venuje už viac ako 80 rokov.

 

V prípade plochej strechy si môžete vybrať rôzne formy svetlíkov, ktoré sú jednoduchým spôsobom, ako do interiéru priviesť dostatok denného svetla zhora. Navyše sú praktickým pomocníkom v otázke efektívneho vetrania. Strešné okná prinášajú denné svetlo pod šikmú strechu. „Prostredníctvom našich produktov sa snažíme do budov dostať do najviac denného svetla, ktoré významne vplýva aj na náladu ich používateľov,“ dopĺňa Zdeněk Okáč, Sales & Marketing support manager VELUX Česká republika a Slovensko. 

 

img

 

Lepšia nálada vďaka dennému svetlu

 

Európania trávia až 90 % času v interiéri, čo sa prejavuje vysokým percentom prípadov depresií – viac ako 7,2 % obyvateľov Európskej únie trpí depresiou. Niektoré štúdie navyše dokazujú, že úzkosť je prepojená s množstvom vitamínu D v tele – jeho dostatok napomáha k zníženiu jej symptómov. „Vitamín D je veľmi dôležitý a pomáha nám pri regulácii našej nálady, energie a spánku. Nedostatok vitamínu D je spojený s výkyvmi nálad, pocitmi úzkosti, a taktiež so zábudlivosťou. Dostatočný pobyt na prirodzenom svetle je teda dôležitý pre naše fyzické i psychické zdravie, a taktiež napríklad pre optimálne fungovanie v práci či počas štúdia,“ uzatvára Denisa Debrecká.

 

A ako vnímajú dôležitosť denného svetla mladí Slováci? Podľa prieskumu takmer 3/4 respondentov vo veku od 18 do 29 rokov vnímajú rozdiel v duševnej pohode pri pobyte v tmavej a nevetranej miestnosti – oproti presvetlenému priestoru plnému čerstvého vzduchu. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies