Ako ovplyvní vojna ceny na Slovensku? Kedy môžeme čakať zlepšenie situácie?

NETKY.SK • 28 Marec 2022, 12:05 • 2 min
Ako ovplyvní vojna ceny na Slovensku? Kedy môžeme čakať zlepšenie situácie?

BRATISLAVA - Vojna na Ukrajine zníži slovenské exporty a potlačí nahor ceny. Invázia Ruska na Ukrajinu negatívne zasiahne slovenskú ekonomiku, ktorá tento rok porastie tempom 2,1 %. V marci a v druhom štvrťroku dôjde k výpadkom exportov do Ruska, Bieloruska a Ukrajiny. Zároveň poklesne dopyt aj v eurozóne. Vyplýva to z makroekonomickej prognózy analytikov Inštitútu finančnej politiky (IFP).

slovakia

left justify in out

Ako uviedol štátny tajomník ministerstva financií (MF) SR Marcel Klimek, rastúce ceny energií sa budú pretavovať do zvyšovania cien spotrebiteľských tovarov a služieb, čo bude znižovať spotrebu domácností. Priemysel pocíti nedostatok súčiastok a zamestnanosť porastie iba mierne.

 

„V základnom scenári predpokladáme oživenie v druhej polovici roka. Očakávame, že v budúcom roku vzrastie HDP  o 5,3 %, pod čo sa podpíše oživenie po odznení konfliktu a čerpanie fondov EÚ. Z dôvodu veľkej neistoty uvádzame tiež alternatívny scenár predpokladajúci dlhšie trvanie vojny na Ukrajine a vážnejšie následky pre exporty,“ uviedli analytici v prognóze.

 

 

Hlavným dôvodom spomalenia ekonomického rastu oproti pôvodnej prognóze je invázia Ruska na Ukrajinu. Vojenský konflikt a sankcie proti Rusku by mali obmedziť slovenské exporty do tohto regiónu a spôsobia tiež spomalenie ekonomického rastu našich obchodných partnerov.

 

„Vojna na Ukrajine prispeje k ďalšiemu zvyšovaniu cien energií, čo by sa malo prejaviť aj v cenách spotrebiteľských tovarov a služieb. Vyššia inflácia bude tlmiť domácu spotrebu nielen v tomto, ale aj v nasledujúcich rokoch. Zamestnanosť aj napriek nižšiemu tempu rastu ekonomiky stúpne, mzdy však v tomto roku nebudú stíhať rásť s infláciou,“ pokračovali analytici.

 

Prečítajte si tiež: Boris Kollár má riešenie proti zdražovaniu. Kde chce zobrať peniaze?

 

Zdôrazňujú, že vojnový útok na Ukrajinu vyvolal najprudšiu reakciu na finančných trhoch od vypuknutia koronakrízy na jar 2020. Vojenský konflikt na Ukrajine a uvalené sankcie výrazne obmedzia medzinárodný obchod s Ruskom. Analytici predpokladajú zastavenie exportov do Ruska, vyšší rast cien a vážne výpadky v dodávateľských reťazcoch, ktoré budú negatívne ovplyvňovať ekonomiku v krátkodobom i strednodobom horizonte.

 

img

 

Invázia vyhnala ceny energetických, poľnohospodárskych a iných komodít ešte vyššie. Ich nárast sa premieta najmä do cien potravín a pohonných látok, drahšie vstupy však zdvihnú aj ceny ostatných tovarov a služieb. K týmto vplyvom sa pridáva januárové zvýšenie cien energií. Na infláciu v prvej polovici tohto roka bude mať vplyv aj dobiehanie efektov zvýšenia cien z minulého roka. Ide najmä o vplyv vyššej dane z tabaku, zrušenia obedov zdarma a výrazného rastu imputovaného nájomného. Tieto vplyvy by mali počas roka postupne vyprchávať. Inflácia však podľa analytikov zostane vysoká počas celého roka.

 

K téme: Ukrajina ponúka svoje zásobníky plynu Európskej únii

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies