Ako v Somálsku: Na Dunaji ohrozujú lode piráti!

NETKY.SK • 15 November 2013, 13:15 • 2 min
Ako v Somálsku: Na Dunaji ohrozujú lode piráti!

BUKUREŠŤ – Napriek tomu, že Dunaj preteká skoro len cez krajiny Európskej únie je pre lodnú dopravu rovnako nebezpečný ako východné pobrežie Afriky. Rovnako ako tam, aj na Dunaji ohrozujú lode piráti.

slovakia

left justify in out

Lodní prepravcovia hlásia desiatky prípadov, kedy na ich lode zaútočili piráti. Sťažnosti sa množia a stúpa aj drzosť pirátov, ktorí kradnú stále viac a viac tovaru. „Sme ešte na Dunaji, alebo niekde v Somálsku?,“ uvádza sa v jednom z protestov, ktorý bol doručený srbským a rumunským orgánom.

K útokom pirátom dochádza na 240. až 350. kilometri Dunaja, teda na území Srbska a Rumunska. Podľa ukrajinských lodných prepravcov srbské aj rumunské úrady ignorujú ich sťažnosti a k pirátom sa stavajú chrbtom.

Piráti ukradli z ukrajinskej lode Kapitán Židkov pšenicu, z lode Lvov ukradli zariadenie lode – kovové poklopy a z lode Belehrad ukradli 1,5 tony sójového koncentrátu. Niektorí piráti okrádajú priamo námorníkov. Na tých namieria zbraň a berú im peniaze, jedlo, alkohol a palivo.

Za bezpečnosť na Dunaji zodpovedá Dunajská komisia, ktorej členom je aj Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies