Ako urobiť dojem na pohovore či prvom rande? Veda má odpoveď!

NETKY.SK • 6 November 2018, 12:50 • 2 min
Ako urobiť dojem na pohovore či prvom rande? Veda má odpoveď!

V čom tkvie tajomstvo úspechu?

slovakia

left justify in out

Urobiť na ľudí dobrý prvý dojem nie je vždy ľahké, najmä ak je reč o pracovných pohovoroch, prípadne prvom rande, kde sa na našom jednaní podpisuje aj väčšia alebo menšia dávka stresu. Nejeden odborník sa vyjadril, že v takýchto prípadoch je nesmierne dôležité hovoriť o svojich úspechoch a pozitívnych osobnostných črtách. Nový výskum londýnskych vedcov však hovorí niečo iné.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Odborníci z univerzity Cass Business School v Londýne sa rozhodli realizovať štúdiu, v rámci ktorej pozorovali, čo v jednaní robí na ľudí dojem. Do experimentu sa zapojili Holanďania a Američania vo veku 18-75 rokov, pričom počty žien a mužov boli rovnaké. Štúdia bola uskutočňovaná sériou simulácii pracovných pohovorov a rande, pričom sa jednotliví účastníci mali vždy vyjadriť k tomu, čo im na rozhovoroch bolo sympatické a čo naopak nebolo, respektíve, čo v pozitívnej sebaprezentácii chýbalo. Vo všetkých prípadoch to dopadlo rovnako.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Respondenti uviedli, že ľudia hovorili len o tom, čo dosiahli, no nespomenuli, ako to dosiahli. A práve to je podľa vedúcej štúdie Janiny Steinmetzovej veľmi dôležité, ak chceme pôsobiť dôveryhodne a zaujímavo. "Príbeh úspechu nie je kompletný bez tvrdej práce a vysvetlenia toho, prečo sme nakoniec uspeli. Bolo ľahké uspieť vďaka talentu alebo za tým stála tvrdá drina?" hovorí vedkyňa. Tento prístup podľa Steinmetzovej ukazuje ľudskú stránku človeka, čo v poslucháčovi vzbudzuje sympatie.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies