Ako Ukrajincov v pobaltských štátoch predávajú do otroctva

NETKY.SK • 26 Marec 2018, 16:00 • 2 min
Ako Ukrajincov v pobaltských štátoch predávajú do otroctva

KYJEV - Veľká časť pracovne zdatného obyvateľstva Litvy, Lotyšska a Estónska, sa presťahovala do Západnej Európy a pobaltské krajiny čelia akútnemu nedostatku pracovnej sily.

slovakia

left justify in out

Utečenci z Afriky a Stredného východu tam ísť kategoricky nechcú, a ani tam nie sú veľmi vítaní. Je to veľmi veľký kultúrny rozdiel. Iné to je s Ukrajincami, ktorí sú mentálne blízki. Avšak, gastorbajteri z Ukrajiny sú často oklamaní a niekedy ich dokonca predávajú do otroctva. "Pracujeme takmer zadarmo," sťažujú sa ukrajinci. 

   

Mnohí ukrajinskí pracovníci idú do zahraničia pracovať bez víz ako turisti. Najviac Ukrajincov je v Litve a podľa ich slov táto krajina ich priťahuje tým, že na Ukrajine priemerný plat do rúk je 250 eur, zatiaľ čo v pobaltskej republike 600 eur.
   

Avšak, samotných ukrajinských robotníkov nemilosrdne klamú. V Litve vytvorili celú sieť podvodov pracovníkov z Ukrajiny a sprostredkovatelia si privlastňujú ich zárobok.
   

Na jeseň minulého roku, litovske pohraničné stráže, spolu s kolegami z iných krajín, odhalili medzinárodnú sieť obchodovania so živým tovarom. Ľudí exportovali do Anglicka pre nútené práce v otroctve. Zadržaní sú traja občania Litvy a občan Ukrajiny vo veku 41 až 50 rokov. Organizátorom bol Ukrajinec a litovskí občania mu pomáhali prepravovať ľudí do Veľkej Británie.
   

Pohraničné stráže vykonali prehliadky v obytných a nebytových priestoroch patriacich k zadržaným osobám v okresoch Šiauliai a Mozhaisk v Litve. Našli osem nelegálnych prisťahovalcov z Ukrajiny, ktorých pripravovali exportovať do Anglicka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies