Ako trávi Vianoce prezidentka Zuzana Čaputová?

NETKY.SK • 23 December 2019, 12:56 • 2 min
Ako trávi Vianoce prezidentka Zuzana Čaputová?

Krájanie jabĺčka, spievanie koledy či rozprávka Tri oriešky pre popolušku. Bez týchto vecí sa nezaobídu žiadne Vianoce u prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa snaží dodržiavať tradície.

slovakia

left justify in out

"Naša štedrovečerná večera vyzerá rovnako, ako za môjho detstva. Snažím sa udržať tradíciu a preto začíname poďakovaním, modlitbou za to, že sa opäť môžeme spolu stretnúť pri štedrovečernom stole," prezradila prezidentka. Medzi tradičné zvyky u Čaputovcov patrí aj krájanie jabĺčka či jedenie oblátok. Na večeru jedia bezmäsitú kapustnicu s hríbmi, ale aj rybu so šalátom. "Po večeri som u mojich rodičov chodila vytriasť obrus na dvor, lebo vraj, z ktorej strany zašteká pes, tam sa vydám," spomína prezidentka.

 

img

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila zariadenie pre ľudí bez domova

 

Rodina je na Vianoce na prvom mieste
U Čaputovej prebiehajú každé Vianoce rovnako a sú najmä o stretnutiach s blízkymi. "Večeru máme každý vo svojej domácnosti a potom ideme k mojim rodičom, kde sa stretneme s rodinou môjho brata. Prídu aj moji krstní rodičia a moji bratranci s rodinami. Napokon sa na naše vianočné rodinné stretnutie každý rok končí pri počte 25 ľudí," povedala.

 

Podľa prezidentky je rok 2020 rokom príležitostí
Prezidentka tiež prezradila, že so svojimi dcérami na sviatky vždy pečie vianočku, medovníky a medové rezy, no snažia sa o ich zdravšie verzie. "Zatiaľ sú viac zdravé, ako chutné," zhodnotila Čaputová. Počas sviatkov u nich doma nesmie chýbať koleda Tichá noc a rozprávka Tri oriešky pre popolušku. "Rok 2020 považujem za rok príležitostí, ktorých by sme sa mali chopiť. Všetkým želám, aby to bol rok, ktorý prežijú v zdraví a v spokojnosti so svojimi blízkymi," zapriala na záver Čaputová.

 

img

 

Prezidentka si získala srdcia nie len Slovákov
Zuzana Čaputová sa stala prezidentkou 15. júna 2019. Podľa prieskumov je najdôveryhodnejšou političkou na Slovensku, ale aj v Česku. Má dve dospievajúce dcéry Emu a Leu a je rozvedená. Časopis Forbes ju zaradil, ako vôbec prvú Slovensku, medzi sto najvplyvnejších žien sveta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dnes som navštívila viaceré zariadenia pre seniorov a odkázaných ľudí. Veľmi si vážim prácu opatrovateliek a všetkých zamestnancov týchto zariadení, lebo práve vďaka ich empatii a úsiliu sa ich klientom dostáva starostlivosť, ktorú potrebujú. Prišla som im popriať krásne sviatky a veľa zdravia v novom roku a zároveň zistiť, ako sa týmto zariadeniam darí. V Horných Obdokovciach, v Pate a aj v Stupave som sa dnes stretla s vrúcnosťou. Klienti týchto zariadení trávia čas aktívne, napríklad v tvorivých dielňach som spolu s nimi vyskúšala piecť oblátky a tkať. Starostlivosť o seniorov, ale nemôže stáť iba na obetavosti niekoľkých ľudí. Dlhodobo neriešené problémy poznáme - v prípade dlhodobej starostlivosti o seniorov je to nedostatok zariadení a voľných lôžok. V neposlednom rade nedostatok opatrovateliek, ktoré pracujú za nízke platy. Časť z nich odchádza za lepšími podmienkami do zahraničia. Keďže sme jedna z najrýchlejšie starnúcich krajín v EÚ bude táto téma dôležitou výzvou pre nový parlament a vládu, ktorá vzíde po voľbách.

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona