Ako to ten Kurz robí? Už teraz za ním stoja najvplyvnejší európski lídri, jeho pozíciu neohrozila ani vláda s krajnou pravicou

NETKY.SK • 20 December 2017, 14:30 • 2 min
Ako to ten Kurz robí? Už teraz za ním stoja najvplyvnejší európski lídri, jeho pozíciu neohrozila ani vláda s krajnou pravicou

BRUSEL - Dvaja najvyšší lídri EÚ - predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk - vyjadrili v utorok večer podporu novému rakúskemu kancelárovi Sebastianovi Kurzovi aj napriek tomu, že zostavil vládu s krajne pravicovou Stranou slobodných (FPÖ).

slovakia

left justify in out

Kurz v stredu pokračuje v návšteve Bruselu, kde sa stretne s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim. Kurz prišiel na svoju prvú návštevu do sídla EÚ vo funkcii kancelára so zámerom ubezpečiť Úniu, že jeho vláda sa neodkloní od proeurópskeho kurzu. Tuskovi zároveň naznačil, že Rakúsko sa v súvislosti s prebratím polročného predsedníctva v Rade EÚ v druhej polovici roku 2018 teší na úzku spoluprácu s Európskou radou.

 

Tusk na otázku novinárov, či aj napriek novej vládnej koalícii považuje Rakúsko za dôveryhodného partnera, uviedol, že "nepochybne a bez zaváhania". Tusk minulý týždeň oznámil, že povinné kvóty pre utečencov sa ukázali ako neefektívne opatrenie, čo je v súlade s Kurzovými politickými ambíciami. Nový kancelár neskrýva svoje plány sprísniť protiimigračnú politiku v Rakúsku.

 

"Boli to pozitívne a konštruktívne diskusie. Vnímam ho ako energického, rozhodného a proeurópskeho lídra," uviedol Tusk na svojom účte na Twitteri po takmer hodinových rokovaniach. Po stretnutí s Tuskom mal Kurz rokovanie s Junckerom, ktorý následne zdôraznil, že v súvislosti s novou rakúskou vládou zamieta "akékoľvek predsudky".

 

"Táto vláda jasne prijala pozíciu v prospech Európy a to je pre mňa rozhodujúce," zdôraznil Juncker na tlačovej besede. Dodal, že eurokomisia bude posudzovať rakúsku vládu podľa jej skutkov - rovnako ako všetky vlády členských krajín Únie. Zároveň spresnil, že to, čo je vo vládnom programe tejto vlády, exekutíve EÚ "vyhovuje takmer na 100 percent"Kurz v Bruseli ubezpečil, že chce "posilniť Európu" v "dôležitých otázkach", ale vyjadril aj želanie, aby EÚ zohrávala menšiu úlohu v "menších otázkach".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies