Ako súvisí nedostatok igelitových vriec a plastov so spomalením vývoja vakcín?

NETKY.SK • 26 Júl 2021, 16:00 • 2 min
Ako súvisí nedostatok igelitových vriec a plastov so spomalením vývoja vakcín?

V poslednej dobe sa nezdá, že by mal svet k dispozícii málo vakcín proti koronavírusu, pravdou však je, že nedostatok surovín a vybavenia obmedzil počet dávok, ktoré je možné vyrobiť. Ako s tým súvisia plastové vrecia?

slovakia

left justify in out

Samozrejme, nemáme na mysli klasické plastové vrecia, ako je napríklad vrece na titulnej fotografii, ide o trošku iné. Ale sú z plastu, proti ktorému sa tak veľmi snažíme bojovať. Prednedávnom sa spustil akýsi farmaceutický ekvivalent eBay-u, trhovisko COVAX, ktorý pomáha výrobcom a dodávateľom vakcín zistiť, čo z materiálov, ktoré potrebujú pri výrobe vakcín, je k dispozícii, a umožniť im obchodovať na jednom mieste. Platforma pomáha priradiť nepoužité materiály a prebytočné zásoby spoločnostiam, ktoré ich potrebujú. Pretože niektorých materiálov je vážny nedostatok.

 

Možno vás zaujme: Izraelskí vedci prišli s teóriou, že proti COVID-19 sú účinné aj tieto tri lieky!

 

Dostávame sa k igelitovým vreciam

Jedným z najnaliehavejších problémov je nedostatok veľkých sterilných plastových vriec. Pýtate sa prečo? Používajú sa na pestovanie vakcínových buniek vo veľkých cievach nazývaných bioreaktory.

 

img

 

"Dá sa to prirovnať k vreckám, ktoré používame pri varení," povedal Matthew Downham, vedúci udržateľnej výroby v rámci Koalície pre inovácie epidemickej pripravenosti (CEPI) – globálneho orgánu zameraného na urýchlenie výroby vakcín a jednej z vedúcich organizácií, ktoré spustili trhovisko.

 

img

 

Obrovské plastové vrecia, ktoré pojmú až 2 000 litrov, sú potrebné pri výrobe všetkých štyroch typov vakcín, ktoré sa v súčasnosti vyrábajú. Taktiež sa používajú ako sterilné vložky v nádržiach, môžu mať rôzne veľkosti. Informoval portál ft.com.  "Keby sme nemali dostatok vriec, továreň by sa doslova vypla," povedal Stanley Erck, výkonný riaditeľ spoločnosti Novavax.

 

Plasty

Vyskytli sa tiež obavy z dostupnosti filtrov a plastových rúrok, ktoré sa často používajú ako zostavy na jedno použitie. Oba produkty sú nutné pri výrobe všetkých štyroch typov vakcín. Plastové trubice sa používajú v mnohých biologických procesoch, môžu sa však použiť iba raz. Informoval portál BBC.

 

img

 

MilliporeSigma, divízia nemeckej spoločnosti Merck, je hlavným dodávateľom vriec na celom svete, ktoré sú navrhnuté tak, aby zapadli do miešacích strojov. Jedna osoba oboznámená s touto záležitosťou uviedla, že spoločnosť Millipore bola minulé leto varovaná, že je potrebné výrazne zvýšiť dodávky. MilliporeSigma uviedla, že po produktoch súvisiacich s Covid-19 existuje „bezprecedentný dopyt“ a že nepretržite pracuje na rozširovaní zariadení, uprednostňovaní zákazníkov pracujúcich na pandemických produktoch a hľadaní ďalších dodávateľov surovín. 

 

Prečítajte si: Slovensko bude mať do konca roka viac ako tri milióny vakcín

 

„Výrazne sme rozšírili naše výrobné kapacity v Danversi v Massachusetts pre globálnu distribúciu tohto produktu používaného pri výrobe vakcín,“ uviedla spoločnosť. Osoba oboznámená so spoločnosťou uviedla, že urobila maximum pre rozšírenie komplexnej výroby pri zachovaní štandardov kvality.


Akékoľvek malé problémy v dodávateľskom reťazci by mohli mať obrovské následky, pretože výrobcovia vakcín pracujú nepretržite, aby vytvorili čo najviac produktov. Vakcíny sa totiž nikdy nevyrábali v takom veľkom rozsahu a za také krátke obdobie.

 

Miešanie je možné vykonať taktiež pomocou nádob z nerezovej ocele, uviedol jeden z priemyselných odborníkov pre Financial Times, no zmena výrobných metód by spôsobila oneskorenie dodávok, pretože regulačné orgány musia schváliť každú zmenu. 

 

Napríklad Indický sérový inštitút už v marci uviedol, že nedostatok plastových tašiek obmedzuje jeho schopnosť zvýšiť produkciu vakcíny Novavax. Austrália podpísala dohodu o nákupe 51 miliónov dávok vakcíny.

 

Nedostatok týchto vriec bol už pred koronavírusom

 „Začalo to koncom roku 2019, bol nedostatok plastovej fólie, ktorú používali na výrobu týchto tašiek,“ uviedol Jan Bekker, manažér stratégie a rozvoja podnikania v prevádzke spoločnosti Pfizer v Adelaide.

 

„A potom, keď COVID začiatkom roku 2020 zasiahol, došlo k zablokovaniu mnohých zariadení so sídlom v Číne, USA a v Európe,“ dodal pre portál .smh.com.au.

 

Svetová výroba očkovacích látok sa v nadchádzajúcom období neustále zvyšuje. To znamená, že tlak na dodávky surovín sa bude taktiež zvyšovať. Je to naozaj obrovský paradox. Materiál, proti ktorému bojuje väčšina enviromentalistov, je taký dôležitý v boji proti koronavírusu!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies