Ako si vybrať najvýhodnejšie povinné zmluvné poistenie auta?

NETKY.SK • 12 Október 2013, 16:06 • 2 min
Ako si vybrať najvýhodnejšie povinné zmluvné poistenie auta?

BRATISLAVA - Vo väčšine prípadov Slováci vyhľadávajú poisťovne, ktoré ponúkajú najnižšiu cenu PZP. Mali by však prihliadať aj na to, čo všetko by mala ich poistka pokryť.

slovakia

left justify in out

Koncom októbra poisťovne tradične zverejňujú nové cenníky povinného zmluvného poistenia (PZP) zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Pred tým, než sa klienti rozhodnú pre danú poisťovňu, mali by však prihliadať na viaceré faktory, ktoré vplývajú na konečnú cenu PZP. Môžu tak ušetriť niekoľko desiatok eur.

Nielen cena, ale hlavne čo poistka pokryje

Vo väčšine prípadov Slováci vyhľadávajú poisťovne, ktoré ponúkajú najnižšiu cenu PZP. Mali by však prihliadať aj na to, čo všetko by mala ich poistka pokryť. "Pri výbere novej poisťovne je dôležité prihliadať nielen na konečnú sumu poistenia, ale predovšetkým na služby, ktoré sú v poistke zahrnuté. Napríklad, aké asistenčné služby poisťovňa ponúka, aké poskytuje zľavy a benefity pre nových klientov, ale aj pre tých verných," uviedla hovorkyňa Komunálnej poisťovne Daniela Šulcová. Preto by sa mal klient pýtať na všetky zľavy, ktoré mu môže daná poisťovňa ponúknuť. Zľavu môže napríklad dostať aj za vernosť. Aj na to totiž poisťovne prihliadajú pri výpočte konečnej ceny PZP. "Pri stanovení ceny PZP zohľadňujeme viacero faktorov. Napríklad značku vozidla a výkon motora, ale aj vek a bydlisko klienta," doplnil špecialista externej komunikácie Allianz - Slovenskej poisťovne Gabriel Tóth.

Pri výpočte poistného je však dôležité aj obdobie, počas ktorého majiteľ vozidla nespôsobil škodu. To znamená, že lacnejšie poistné platia majitelia vozidiel s nižším výkonom a objemom a ak za určité obdobie nespôsobili nehodu.

Ak klient nie je so službami svojej doterajšej poisťovne spokojný, môže ju zmeniť. Najprv musí svoju doterajšiu poisťovňu písomne informovať, že chce vypovedať poistnú zmluvu. "Ak sa majiteľ vozidla rozhodne pre výpoveď ku koncu poistného obdobia, treba ju podať písomnou formou osobne alebo poštou minimálne 6 týždňov pred výročným dňom, pričom výpoveď už musí byť v tomto čase fyzicky u poisťovateľa," upozornila hovorkyňa poisťovne Generali Lucia Makayová s tým, že následne musí uzavrieť novú zmluvu u iného poisťovateľa.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies