Ako si správne čistiť okuliare tak, aby váš neodborný zásah nezhoršil ich kvalitu?

NETKY.SK • 22 September 2018, 12:00 • 2 min
Ako si správne čistiť okuliare tak, aby váš neodborný zásah nezhoršil ich kvalitu?

Zrak je nepostrádateľná a neoddeliteľná súčasť nášho života. Fungovanie a naša existencia je v mnohých prípadoch na jeho kvalite doslova závislá. Aj tu sa ale z času na čas objavia nedostatky, nedokonalosti a poruchy, ktoré sa snažíme vyriešiť pomocou dioptrických a niekedy aj slnečných okuliarov.

slovakia

left justify in out

Tak, ako sa ich kvalita podpisuje pod pohodlné a bezproblémové užívanie, aj správna starostlivosť a čistenie môžu predĺžiť, alebo naopak skrátiť dobu používania vašich okuliarov. Pre zachovanie všetkých ich funkcií je to viac než dôležité a spolu s nami sa o tom môžete veľmi rýchlo presvedčiť.

 

Prečo by mali byť okuliare čisté?

 

Všade naokolo nás sa víri prach a rôzne nečistoty, ktoré sa usádzajú aj na okuliaroch. Tieto látky sa ale po kontakte s organizmom človeka (aj v oblastí očí) môžu premeniť na nečakanú hrozbu. Ak je navyše organizmus oslabený, prejaví sa to v podobe nepríjemných ochorení, alergických reakcií a zápalov. Platí to aj pre okuliare. Nemusíte sa ich ani dotknúť a behom niekoľkých hodín môžu byť pokryté usadeným prachom. Nehovoriac o tom, že špinavé okuliare celkovo zhoršujú vaše videnie. Ak chcete, aby vám vaše rámy na dioptrické okuliare zrak len zlepšovali a pohodlne sa vďaka nim nosili, pristupujte k ich čisteniu pravidelne a správne.

 

Aký je správny postup čistenia?

 

Sklá a rámy okuliarov čistite veľmi opatrne. Používajte len špeciálne nástroje a tkanivá. Aj keď sa vám okraj trička alebo vreckovky zdá byť dostatočne mäkký, existuje tu riziko poškodenia špeciálnej ochrannej vrstvy na šošovkách, ktoré účinok okuliarov zvyšujú. Často sa vie v dôsledku takéhoto neodborného zásahu objaviť na sklíčku okuliarov tzv. slepá škvrna.

 

Ak sú okuliare bezrámové, dávajte pozor pri čistení na ich správne uchopenie. Vlažná a teplejšia voda je vždy lepšia a pred kompletným servisom čistenia sa odporúča okuliare navlhčiť. Použiť môžete jemný saponát, spreje alebo špeciálne handričky z mikrovlákna, ktoré vám k okuliarom pribalí aj samotný predajca. Väčšie znečistenie by sme už naozaj nechali asi len na odborníka. 

 

Pozor si dajte aj na uskladnenie okuliarov 

 

Na ochranu vašich nových okuliarov Tommy Hilfiger vám poslúži aj kvalitný a vystužený obal, v ktorom ich budete neustále nosiť. Aj vďaka tomuto systému môžete ich životnosť výrazne predĺžiť. Nezabudnite používať originálne doplnky, pretože nie všetky značky kopírujú špecifický tvar rámov a naopak by ste si nevhodným obalom mohli okuliare ešte viac poškodiť. 

 

Výstelka takéhoto puzdra by mala byť polstrovaná. Okuliare vkladajte doň vždy šošovkami smerom nadol. Samozrejme, chápeme, nie vždy sa vám podarí mať pri sebe takto dokonalú ochranu a okuliare musíte z času na čas zložiť aj na stôl alebo iný povrch. 

 

Tu ich pokladajte presne naopak, šošovkami smerom nahor a rámom nadol, aby sa vrstva skla nepoškodila a nepoškriabala. Pozor si dajte aj na teplotu, ktorej sú okuliare vystavené, nenoste ich vo vreckách a myslite na to, aby ste si na ne nesadli. Nie je to lacná záležitosť, preto radšej nič nepodceňujte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies