Ako seniori minú 500-eurové poukážky, ak budú vo forme QR kódu v mobile?

NETKY.SK • 1 December 2021, 08:52 • 2 min
Ako seniori minú 500-eurové poukážky, ak budú vo forme QR kódu v mobile?

Je dosť pravdepodobné, že zaočkovaní seniori nebudú vedieť minúť 500-eurové poukážky, ak ich nebudú mať k dispozícii v nejakej materiálnej podobe. Generovať im QR kódy do mobilu by mohlo byť zopakovaním chyby ako pri očkovaní proti covidu, keď mnohí ľudia, ktorí nevedeli používať počítače a prihlásiť sa na očkovanie, nešli na vakcínu.

slovakia

left justify in out

Myslí si to prezident IT Asociácie Slovenska (ITAS) Emil Fitoš. Uviedol, že jediným možným spôsobom je podľa neho generovanie a bezpečná distribúcia plastových kartičiek, na ktorých bude vyobrazený QR kód.

 

img

 

Na minulotýždňovej tlačovej konferencii ministra financií Igora Matoviča a predsedu parlamentu Borisa Kollára odznelo, že 500-eurové poukážky, ktoré by dostali seniori za to, že sa dajú zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, by mohli buď oni, alebo ktokoľvek z rodiny míňať cez QR kód, z ktorého by si prevádzkar vedel stiahnuť danú sumu peňazí.

 

Seniorom však napríklad podľa opozičnej strany treba namiesto sľubovania holubov na streche dať značnú časť príspevku do rúk. "Ak to má v parlamente padnúť len na tom, že opozícia by robila väčšiu politiku, tak nikto nič nedostane. V tom prípade budem kolegov z Hlasu presviedčať o tom, aby sme tento návrh už v akejkoľvek podobe podporili. Toto moje vyjadrenie ale nie je bianko šekom pre Igora Matoviča,“ uviedol v nedeľu líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini pre televíziu TA3.

 

Koaličná strana SaS sa postavila zásadne proti. Liberáli hovoria, že poukážky by podporili, ak by ich hodnota nepresiahla 150 eur. Poukázali pritom na neúspešnú očkovaciu lotériu a výrazné zaťaženie štátneho rozpočtu. Matovič odhadol, že poukážky by štát stáli približne pol miliardy eur. 

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Igor Matovič navrhuje poskytnúť 500 miliónov eur dotknutým prevádzkam!

 

img

 

"Keď im to príde poštou a budú to mať v peňaženke, tak to budú vedieť používať. Keď to budú mať v mobile, tak to používať nebudú vedieť," povedal Fitoš. Matovič počas tlačovej konferencie spomenul, že alternatívou by bolo aj vytlačenie QR kódu, to však podľa Fitoša nie je v možnosti všetkých dôchodcov. "Ak si to bude musieť dôchodca vytlačiť na papier, môže mu to spôsobovať problémy. Nie každý je v práci s počítačmi zručný," povedal Fitoš s tým, že je to podľa neho ilúzia.

 

img

 

Na otázku, či by takto nevedel niekto peniaze z poukážky odcudziť, Fitoš odpovedal, že ak bude QR kód existovať fyzicky (papier alebo kartička), tak sa pravdepodobnosť krádeže zvyšuje, pretože zlodejovi stačí ukázať kód a niečo si zaň môže kúpiť. "Ale to už hovoríme o trestnom čine krádeže. Keď si ľudia vedia dať pozor na bankovky, tak si budú musieť postrážiť aj poukážky," povedal Fitoš.

 

Čo sa však týka krádeže QR kódov spolu s identitami, Fitoš sa domnieva, že sa môžu vyskytnúť značne vynaliezavé phishingové systémy, ako dôchodcov oslovovať, ponúkať im niečo za to, že poskytnú dáta na vygenerovania QR kódu alebo ak zašlú QR kód. "Čiže pomerne zraniteľnú a digitálne málo skúsenú časť populácie môžeme vystaviť riziku a nebude jednoduché tieto riziká eliminovať." 

 

Možno vás zaujme: KDH a SNS kritizujú poukazy pre seniorov. Majú vraj lepšie riešenie

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies