Ako sa zachovať pri stretnutí s medveďom? Toto radí odborník

NETKY.SK • 24 Júl 2019, 08:56 • 2 min
Ako sa zachovať pri stretnutí s medveďom? Toto radí odborník

BRATISLAVA - Stretnutie s medveďom uprostred lesa nie je nikdy príjemným zážitkom, mali by sme však zachovať chladnú hlavu a konať takto.

slovakia

left justify in out

Medvede sú v súčasnosti premnožené a šokujú nás správy o tom, kde všade sa už vyskytujú. Stretnutia s nimi sú preto čoraz častejšie. Situácia je problémová najmä v letných mesiacoch, kedy sa ľudia pohybujú po lesoch, hubárčia alebo sa venujú turistike. Ako sa ale zachovať pri stretnutí s touto šelmou?

 

Marián Hletko zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody SR radí, aby sme napriek všetkému ostali pokiaľ možno pokojní a situáciu zhodnotili. „Každému stretnutiu človeka s medveďom predchádza celý rad okolností. Z dôvodu rozmanitosti situácie, prostredia, ako aj vzdialenosti, na ktorú sa človek s medveďom stretne, nie je možné vydať univerzálne odporúčanie, ako by sa mal človek pri stretnutí s medveďom zachovať.“

 

img

 

Pokiaľ si medveďa všimnete skôr, ako on vás, pričom ide o väčšiu vzdialenosť medzi vami, mali by ste v tichosti ustupovať smerom odkiaľ ste prišli. Nikdy by sme nemali utekať, hoci pud sebazáchovy nám to káže. Takéto konanie by medveďa mohlo ľahko vyprovokovať k útoku.

 

Ak medveď kráča smerom k vám, nepodliehajte panike, je možné, že vás ešte nezaregistroval. „Prihovorte sa medveďovi pokojným, hrubým hlasom. Nikdy na neho nekričte. Urobte tak čo najskôr, aby bola vzdialenosť medzi vami a medveďom v čase oznámenia svojej prítomnosti čo najväčšia,“ vysvetlil Hletko. V tejto situácií sa môže medveď postaviť na zadné nohy, nejde však o útok. Chce len človeka lepšie identifikovať zrakom a čuchom. „Ak medveď zaregistruje prítomnosť človeka, zväčša sa otočí a odíde preč,“ dopĺňa Hletko.

 

Nie vždy je ale medveď v dobrej nálade. Pokiaľ fučí, hrabe labou, ale neútočí, pravdepodobne človek narušil jeho osobný priestor alebo má v blízkosti medvieďatá. „Medvede pri stretnutí často používajú tzv. „bluf attack“, aby dali najavo svoju nespokojnosť s prítomnosťou človeka. Medveď urobí proti vám krátky výpad a potom náhle zastane. V žiadnom prípade neutekajte,“ hovorí Hletko.

 

img

 

„Ak je však medveď blízko a nezastavuje, a človek vie, že sa nevyhne skutočnému útoku, hrajte mŕtveho. Človek by si mal ľahnúť na brucho, nohy voľne od seba, prsty rúk spojte za hlavou tak, aby chránili šiju,“ radí Hletko. Táto pozícia bude človeku chrániť tvár, krk a životne dôležité orgány. Ochranu pre chrbát a krk môže človeku poskytnúť aj ruksak na chrbte. „V prípade, že vás medveď prevráti na chrbát, snažte sa okamžite prevrátiť späť na brucho. Keď medveď vycíti, že už nie ste nebezpečný, zvyčajne odíde,“ uzatvára Hletko.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies