Ako sa vyhnúť únave pri nedostatku spánku? Káva vás nezachráni

NETKY.SK • 19 Október 2018, 06:00 • 2 min
Ako sa vyhnúť únave pri nedostatku spánku? Káva vás nezachráni

Spánok tvorí nepostrádateľnú súčasť nášho života. Často sa nám ale stane, že sa zatúlame s kamarátmi na víno, nemôžeme zaspať alebo skrátka nestihneme ísť do postele včas.

slovakia

left justify in out

Nasledujúci deň sme potom unavení a bez energie. V takýchto prípadoch však nemusíme panikáriť, existuje totiž niekoľko spôsobov, ako fungovať aj napriek tomu, že sme naspali sotva pár hodín.

 

Zatiaľ čo na internete kolujú stovky rád, ako sa dobre vyspať, nič z toho nepomôže, ak máte na spánok vyhradených sotva pár hodín. Naučte sa vďaka našim tipom vyrovnať s absenciou spánku tak, aby ste boli schopní normálne fungovať celý nasledujúci deň. Pozor! Toto však nebude platiť dlhodobo, no skrátka raz za čas si to môžete dovoliť.

 

Neodkladajte zvonenie budíka

 

Odkladanie nastaveného zvonenie budíka je jedna z najhorších vecí, ktoré môžete po krátkom alebo zlom spánku urobiť. Keď to urobíte, môžete sa dostať do hlbšej fázy spánku zvaného REM, čo vám následné vstávanie vôbec neuľahčí. Naopak sa budete cítiť ešte viac vyčerpaní.

 

"Pravda je tá, že pokiaľ ide iba o jednu zlú noc, tak by ste vo svojej dennej rutine nemali nič meniť. Každá zmena totiž rozhodí vaše prirodzené vnútorné hodiny, ktoré sa potom horšie posúvajú späť," uviedla doktorka Sonia Ancol-Israelová pre Daily Mail.

 

img

 

Roztiahnite závesy a žalúzie

 

Experti odporúčajú najlepší spôsob, ako organizmus presvedčiť, že už je čas vstávať, veľkú dávku slnečného svitu. Podľa štúdie švédskych vedcov z roku 2016 navyše slnečné lúče zvyšujú hladinu serotonínu v mozgu, čo zlepšuje celkovú náladu a schopnosť sústredenia. Po prebudení ihneď roztiahnite závesy a žalúzie a uvidíte, že vám vstávanie pôjde ďaleko lepšie. 

 

img

 

Osprchujte sa studenou vodou

 

Technickí zamestnanci z amerického Sillicon Valley tvrdia, že najlepší budíček ráno je pekne studená sprcha. Tá totiž naštartuje ako organizmus, tak i mozgovú činnosť, dokonca podľa štúdie z roku 2017 navyšuje výkon aj obranyschopnosť celého tela. Ostatne otužovanie je od pradávna cestou k železnému zdraviu a dlhovekosti.

 

img

 

Raňajkujte správne

 

Keď sme unavení, máme tendenciu upúšťať od zdravých návykov a namiesto toho siahať po bielom pečive a ďalších nezdravých potravinách. To je ale chyba, pretože naše telo potrebuje na raňajky tri zložky - a to bielkoviny, vlákninu a živiny, aby dokázalo dobre fungovať.

 

Vyskúšajte nabudúce raňajkovať napríklad grécky jogurt s domácou granolou a sušeným ovocím alebo stavte na osvedčené smoothie s ovsenými vločkami, banánom, mangom a lístkami listového špenátu. Uvidíte, že sa budete cítiť menej plní, zato ale budete mať ďaleko viac energie.

 

img

 

Zradná káva

 

Snáď najvyhľadávanejším pomocníkom, keď sa cítime unavení, je káva. Tá síce vďaka vysokému obsahu kofeínu dokáže krátkodobo dodať energiu, ale bohužiaľ spánkový deficit nevylieči, len ho zamaskuje. Ďalšou zradnosťou, ktorú káva spôsobuje, je dehydratácia. Tá je škodlivá najmä v prípade, že za vašou krušnou nocou stojí alkohol. Naše telo potrebuje k neutralizácii alkoholu pomerne dosť vody, ktorú ale káva odvádza. Ak sa teda kávy nechcete vzdať, vypite k nej aspoň jeden pohár čistej vody.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies